Dačić,Tači i Eštonova za ručkom o Kosovu

Peta runda u Briselu

Dačić,Tači i Eštonova za ručkom o Kosovu

Politika -
Organizatori su predvideli da dijalog bude nastavljen i ujutru ukoliko do večeras ne bude dovoljno vremena

BRISEL - Posle odvojenih susreta premijera Srbije i Kosova Ivice Dačića i Hašima Tačija sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton u Briselu je danas popodne počeo trojni sastanak Ešton-Dačih-Tači.

Ručak je neograničenog trajanja pa će se razgovarati "sve dok učesnici dijaloga mogu da izdrže", rekao je jedan briselski diplomata.

Organizatori su predvideli da dijalog bude nastavljen i u sredu ujutru ukoliko do večeras ne bude dovoljno vremena za dogovor. Hašim Tači je sinoć video sa specijalnim američkim izaslanikom za Balkan Filipom Rikerom, a jutros su ga primili predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Baroso i predsednik EU Herman van Rompej.

Tači je posle susreta s Van Rompejom rekao da su "Kosovo i Srbija danas u Briselu ne da poraze jedan drugog, već smo danas ovde da pronađemo zajednički jezik, da se dogovorimo i napredujemo dalje ka evroatlantskim integracijama".

Posle razgovora sa Tačijem, Baroso se pridružio brojnim evropskim zvaničnicima izjavom da je "ova nedelja ključna za dijalog Beograda i Prištine". “Ovo je ključna godina, ali i ključna nedelja u ovoj godini”, rekao je Barozo i izrazio očekivanje da će ova runda proteći u istom konstruktivnom duhu kao prethodne i da će dovesti do napretka u normalizaciji odnosa Srbije i Kosova. On je, međutim, zatražio od Tačija da se intenzivnije angažuje na sprovođenju reformi i borbi protiv organizovanog kriminala, kao i da primeni preporuke Komisije u vezi sa viznom liberalizacijom. Barozo je ocenio da Kosovo napreduje na evropskom putu “korak po korak”, uprkos činjenici da ga pet članica EU nisu priznale, i da postoji realna šansa da u junu počne pregovore o potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Odgovarajući na pitanje o modalitetu za sever Kosova, što je glavna tema pete runde dijaloga, Hašim Tači je rekao da se rešenje mora tražiti u okvirima ustava Kosova. On je dodao i da je sever poseban u odnosu na druge delove Kosova. “To pitanje ne može rešiti bez normalizacije odnosa sa Srbijom”, rekao je on. Tači je uoči dijaloga rekao da je svestan da je normalizacija odnosa sa Srbijom “nešto što duguje budućim generacijama” i istakao da je Kosovo sa svim drugim susedima u dobrim odnosima. Predsednik vlade Srbije Ivica Dačić rekao je, uoči dolaska u Brisel, da Srbija neće pristati na ukidanje institucija na severu Kosova sve dok se ne bude našao način za formiranje zajednice autonomnih srpskih opština, kako je predviđeno Rezolucijom o Kosovu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track