PETA RUNDA: Dačić branio srpske institucije na Kosovu

Beograd - Priština

PETA RUNDA: Dačić branio srpske institucije na Kosovu

Politika -
Peti susret premijera Srbije i Kosova čelnici EU ocenili kao „ključan“ za napredovanje dve zemlje u procesu evropskih integracija

BEOGRAD - Ključni pregovori.Premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hašim Tači juče su u Briselu započeli petu rundu dijaloga, koju su čelnici EU ocenili kao „ključnu“ za put dve strane ka EU. Teme pregovora bile su institucije na severu Kosova i oficiri za vezu. Srpski premijer je poručio da Srbija neće pristati na ukidanje institucija na severu Kosova sve dok se ne bude našao način za formiranje zajednice autonomnih srpskih opština, kako je predviđeno Rezolucijom o Kosovu.Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton, koja je uoči nastavka pregovora održala odvojene susrete s Dačićem i Tačijem, rekla je da to „najvažniji deo dijaloga Srbija-Kosovo“. I predsednici EK Žoze Manuel Barozo i Evropskog saveta Herman van Rompej u razgovoru sa Tačijem stavili su do znanja da su rezultati dijaloga od ogromnog značaja za odnose KiM i Srbije sa EU. Barozo je posavetovao Tačija da „bude hrabar i mudar, jer u svojim rukama drži mogućnost da učini krupan korak na evropskom putu Kosova“ i da je moguć početak pregovora o stabilizaciji i pridruživanju, ako dođe do napretka. Tači je, posle tih susreta, kazao da Kosovo i Srbija nisu u Briselu da bi jedan drugog pobedili, već da bi našli zajednički jezik, saglasili se o problemima i zajedno krenuli ka evropskim i atlantskim integracijama.- Cilj dijaloga je da se Srbi na Kosovu uključe u kosovske institucije - kazao je Tači.Inače, očekuje se da razgovori budu nastavljeni i danas, a pomak u dijalogu uticao bi na to da još uvek surevnjiva Nemačka odobri Srbiji datum za početak pregovora, što bi Savet ministara EU mogao da ozvaniči na Vidovdan. Manje povoljna varijanta je da se tog 28. juna kaže da će pregovori početi, ali da će sam datum biti naknadno utvrđen, kao što je to učinjeno svojevremeno i u slučaju Crne Gore.

Vučić: Neophodno zaštititi Srbe na KosovuMinistar odbrane Aleksandar Vučić istakao je, u razgovoru s komandantom Evropske komande Oružanih snaga SAD Džejmsom Stavridisom, neophodnost zaštite srpskog stanovništva na Kosovu. Vučić je izrazio zahvalnost zbog angažovanja snaga Kfora u zaštiti Pećke patrijaršije i Manastira Dečani.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track