LOBISTA: Boris Tadić hteo da nas hrani sa GMO!

Pakleni plan demokrata

LOBISTA: Boris Tadić hteo da nas hrani sa GMO!

Politika -
Na predizbornoj konvenciji DS, održanoj u maju prošle godine, tadašnji lider ove partije založio se da Srbija dobije nove genetske modalitete u proizvodnji hrane

BEOGRAD - Samo nam još to treba.

Bivši predsednik Srbije i DS, a sadašnji počasni predsednik te stranke Boris Tadić lično se angažovao u promovisanju genetski modifikovane hrane, otkriva Kurir.

On je na predizbornoj konvenciji Demokratske stranke u Beogradskoj areni, od 17. maja 2012. godine, održao govor u kome se zalaže za proizvodnju GMO.- Ogroman broj ljudi živi od poljoprivrede. Mi želimo da povežemo grad i selo. Najbolje ćemo to učiniti modernizacijom poljoprivredne proizvodnje, prokopavanjem novih kanala, sistemima za navodnjavanje, novim genetskim modalitetima u proizvodnji hrane, da hrana bude jeftina - rekao je tada Tadić.Da ne bude zabune, Kurir je pozvao i stručnjake da protumače da li je predsednik mislio na GMO. Miladin Ševarlić, profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu, kaže za Kurir da se za hranu koja se proizvodi od GMO može reći da su u pitanju genetski modaliteti hrane, upravo kao što je Tadić rekao.Narodni poslanik i predsednik Zelenih Srbije Ivan Karić kaže da Demokratska stranka treba da saopšti šta je Tadić mislio kad je rekao „genetski modelirani organizmi.“- Mi o GMO mislimo sve najgore! Insistiramo na doslednoj primeni i pooštravanju propisa o zabrani proizvodnje, prometa i upotrebe GMO u Srbiji bez obzira na zahteve lobija i trgovaca GMO. Zna se čija je odgovornost dosledna primena preventivnih mera eliminacije i smanjenja aflatoksina, i pitam se da li je možda među onima koji su propustili da to izvrše prisutan GMO lobi - rekao je Karić komentarišući situaciju s mlekom u kojem je otkrivena veća doza aflatoksina. On je naglasio da Zeleni insistiraju na rigoroznoj primeni propisa o dozvoljenom prisustvu aflatoksina u hrani i na kažnjavanju svih koji su dopustili ishranu zaraženom toksičnom stočnom hranom, a znali su da postoje rizici.- Ova situacija s aflatoksinom je još jedan dokaz da se Deklaracija za Srbiju bez GMO, koju smo predali Narodnoj skupštini, mora usvojiti što pre, da ne bismo u budućnosti dolazili u situaciju da se nečiji interesi stavljaju ispred zdravlja građana - izjavio je za Kurir Karić i dodao da se nada da će uprkos Tadićevoj izjavi DS podržati njihovu inicijativu.Pokušali smo da dobijemo i komentar Borisa Tadića, ali do zaključenja broja od njega nismo dobili odgovor.

Ivan Karić: Neka DS saopšti šta je Tadić mislio kad je rekao „genetski modelirani organizmi“
Ivan Karić: Neka DS saopšti šta je Tadić mislio kad je rekao „genetski modelirani organizmi“

 Profesor Ševarlić: Sudeći po toj izjavi, može se reći da je Tadić mislio na GMO!
Profesor Ševarlić: Sudeći po toj izjavi, može se reći da je Tadić mislio na GMO!

Stefanović: Tadić se neprecizno izrazioŠef poslaničke grupe DS Borko Stefanović kaže za Kurir da se Tadić u pomenutom snimku neprecizno izrazio i da nije mislio na GMO.- Poznat mi je taj snimak. Tadić je spomenuo genetske modalitete, ali je mislio na kalemljenje, koje je isto jedna vrsta modaliteta, ali nije genetska - rekao je Stefanović.On je dodao da je DS protiv GMO i da će poslanička grupa DS u Skupštini Srbije na tom planu preduzeti konkretne korake, te da očekuje da ih druge stranke podrže.

http://www.youtube.com/watch?v=7PkNe0u_dTM

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track