Grubješić: Knežević ne treba da ode zbog mleka

Protiv ostavke

Grubješić: Knežević ne treba da ode zbog mleka

Politika -
Vicepremijerka kaže da on ne može biti odgovoran za stanje u poljoprivredi pošto je na dužnosti samo nekoliko meseci

BEOGRAD - Potpredsednica Vlade Srbije Suzana Grubješić rekla je da ministar poljoprivrede Goran Knežević ne treba da podnese ostavku zbog afere s mlekom.

Grubješićeva kaže da on ne može biti odgovoran za stanje u poljoprivredi pošto je na dužnosti samo nekoliko meseci. "Knežević odgovorno, savesno i vredno radi svoj posao, ali tek sedam meseci. On ne može da bude kriv za stanje u srpskoj poljoprivredi u poslednje četiri godine. U poslednje četiri godine bila su tri ministra poljoprivrede iz DS od kojih je jedan (Saša Dragin) sad u pritvoru", rekla je Suzana Grubješić.

Potpredsednica vlade je dodala da druga dvojica bivših ministara iz DS - Slobodan Milosavljević i Dušan Petrović, tvrde da "ne znaju o čemu se tu radi" i zašto je došlo do svega, gde je zatajio sektor bezbednosti hrane i kontrole, ko je zatajio, "kakvi su to monopoli u poljoprivredi i ko se u sve tu umešao".

"Ministar Knežević ima našu punu podršku da nastavi da radi svoj posao kako valja", rekla je Grubješićeva, članica Predsedništva Ujedinjenih regiona Srbije.

Upitana da li je Knežević dobro reagovao na upozorenja o aflatoksinu na kukuruzu koja su stigla letos, i na upozorenja koja je iznosio vojvođanski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić, Suzana Grubješić je kazala da "Tviter" nije način za komunikaciju pokrajinske i republičke vlade.

"Žao mi je samo što Goran Knežević ne koristi 'Tviter', pa je možda trebalo na Ješićev 'Tviter' odmah da reaguje, umesto što je sačekao do sutradan", navela je ona.

Potpredsednica vlade je izrazila zadovoljstvo što će biti organizovana sednica Skupštine Srbije o bezbednosti hrane: "Jako bih volela da svi budu tu, Ješić naročito", rekla je Grubješićeva i dodala da će i ona biti na toj sednici. Po njenim rečima, tema mleka je politizovana i neko se "poigrao i zaigrao" sa zdravljem ljudi.

"Nama je svima stalo da imamo i zdravu hranu i zdravo mleko i mlečne prerađevine, i stočnu hranu i sve što treba u lancu ishrane. Naprosto, u ovoj temi nema mesta za politiku, nema mesta za stranke, nema mesta za rejting", rekla je potpredsednica Vlade.

Upitana zašto Srbija nema nacionalnu referentnu laboratiju iako je novac za to stigao od EU, ona je kazala da je to pitanje za DS, koji je imao tri ministra poljoprivrede u poslednje četiri godine.

Suzana Grubješić je navela da je Evropska komisija u izveštajima o napretku Srbije svaki put imala primedbu što nije otvorena ta laboratorija.

"Zašto moramo da uzorke šaljemo u Holandiju na superanalizu da bismo sada konačno saznali koliko to aflatoksina trenutno ima u mleku; i kako to da je do 2011. bilo prihvatljivo mleko sa 0,5 odsto (aflatoksina), a sada je sa 0,05 odsto izbio ogroman skandal?", upitala je Suzana Grubješić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track