Dačić Hanu: Dođite u Vladičin Han!
Foto: Tanjug

Premijer u Briselu

Dačić Hanu: Dođite u Vladičin Han!

Politika -
Evropski komesar za regionalni razvoj rekao da je impresioniran Dačićevim pristupom

BRISEL - Evropski komesar za regionalni razvoj Johanes Han rekao je danas, nakon susreta sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem, da je prihvatio poziv da uskoro poseti Srbiju kako bi razgovarao o regionalnim projektima.

Veoma sam impresioniran pristupom premijera Dačića regionalnom razvoju i njegovim poznavanjem materije”, rekao je Han nakon sastanka sa Dačićem u sedištu Evropske komisije.

On je prihvatio Dačićev poziv da uskoro poseti Srbiju i naglasio da neće ići samo u Beograd, već će obići jedan od regiona. “Sugerisao sam komesaru da postoji zanimljivo mesto po imenu Vladičin Han”, rekao je Dačić aludirajući na komesarovo prezime.

Han je rekao da je tokom susreta bilo reči o tome kako da se deo sredstava iz pretpristupnih i strukturnih fondova za Srbiju, a koja na godišnjem nivou iznose oko 200 miliona evra, preraspodele za razvoj regiona.

Dačić je izjavio da je pitanje regionalnog razvoja “neistražena oblast” i da se u Srbiji ovo pitanje često nepotrebno politizuje.

“Uglavnom se smatra da se kroz regionlizaciju narušava teritorijalni integritet i da bi svaki region mogao da bude osnova za neko novo cepanje i buduću državu”, ukazao je Dačić i dodao da se zbog toga zanemaruju značajna sredstva koje EU ulaže u regionalni razvoj.

Premijer je naglasio važnost harmoničnog regionalnog razvoja kako bi se smanjile velike razlike u stepenu razvoja između pojedinih regiona i opština.

“Imamo mnogo projekata, počevši od regionalne saradnje do Dunavske strategije”, rekao je Dačić i najavio da se radi na organizovanju konferencije na kojoj će učestvovati ministri za regionalni razvoj iz celog regiona.Dačić će se danas sresti i sa komesarima za energetiku Ginterom Etingerom i za saobraćaj Simom Kalasom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track