Eštonova se sastala Jahjagom i Tačijem
Foto: Rts

Pregovori o Kosovu

Eštonova se sastala Jahjagom i Tačijem

Politika -
Visoka predstavnica EU je s Tačijem razgovarala o daljem toku razgovora o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine i pripremama za sledeći sastanak koji je najavljen za 20. mart

PRIŠTINA - Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton razgovarala je u Prištini sa kosovskom predsednicom Atifetom Jahjagom i premijerom Hašimom Tačijem.Sastanak u zgradi Predsedništva u centru Prištine završen je nešto posle 10 časova.

U izjavi nakon sastanka Tači je istakao da se dijalog Beograda i Prištine nalazi u završnoj fazi i da je optimista što se tiče postizanja sporazuma o normalizaciji odnosa.On je dodao i da zajednica srpskih opština neće imati izvršnii zakonodavni mandat, naglasivši da je optimista i da se stvari kreću u "potrebnom pravcu"."Očekujemo da će Beograd biti pragmatičniji prema Kosovu i da će priznati de fakto situaciju na terenu", rekao je Tači.

Prema njegovim rečima, poseta visoke predstavnice EU Prištini je snažna poruka za napredak postignut na Kosovu i podstrek za nastavak razgovora o normalizaciji odnosa. Tači je ujedno i konstatovao "da smo u ovom trenutku u fazi poslednjeg definisanja o postizanju sporazuma za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije.Posle postizanja dogovora uslediće, prema njegovim rečima, organizovanje izbora u četiri opštine na Kosovu i formiranje asocijacije opština sa srpskom većinom.

Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je nakon sastanka sa Eštonovom da je optimista, da se nada dogovoru Prištine i Beograda u dijalogu, da se on nastavlja, te da u razgovoru nije bilo nikakvog pritiska od strane EU.

http://www.youtube.com/watch?v=_Pg4kGnLNJQ

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track