Dačić: Dikić nije pod nikakvom istragom

Dačić: Dikić nije pod nikakvom istragom

Politika -
Kada je o tome reč treba biti veoma precizan, jer nije isto da li je istraga pokrenuta protiv komandanta Žandarmerije, ili njegovog brata ili bilo koga drugog, kazao je Dačić

BEOGRAD - Predsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da protiv komandanta Žandarmerije Bratislava Dikića nije pokrenuta istraga.

Kada je o tome reč treba biti veoma precizan, jer nije isto da li je istraga pokrenuta protiv komandanta Žandarmerije, ili njegovog brata ili bilo koga drugog, kazao je Dačić i dodao - ko je kriv treba da odgovara, ali treba da odgovaraju i oni koji prave kampanju protiv nekoga koji nije kriv.

"To treba da rešava policija. Direktor policije ima moju punu podršku da rešava ovakva pitanja", rekao je Dačić novinarima na Trgu Republike, nakon Akademije posvećene devetoj godišnjici martovskog pogroma na Kosovu.

Premijer je kazao da tu treba što pre "spustiti loptu", i da time treba da se bave institucije sistema, navodeći da je tako i shvatio reči državnog sekretara MUP-a Vladimira Božovića, koji je objasnio da je naložio da se taj slučaj do kraja ispita.

"Nisam govorio o istrazi protiv Dikića i morate biti vrlo precizni u krivično pravnom smislu, nego sam zahtevao od načelnika sektora unutrašnje kontrole policije, direktora policije da se taj slučaj što pre istraži, do kraja utvrde sve činjenice kako bi se zaustavila medijska hajka i kampanja i na komandanta i na celu jedinicu" rekao je Božović novinarima.

On je objasnio da je bio u inostranstvu i da je mnogo toga bilo u štampi, da se govorilo i o "eventualnoj mogućnosti nekakve pobune, što naravno nema nikakve veze sa realnošću i istinom".

"Moj zahtev je da se ta stvar raščisti do kraja i utvrde sve činjenice i okolnosti, ali u zakonitom profesionalnom postupku pred institucijama sistema i nadležnim državnim organima u korist svih nas", rekao je Božović.Božović je zamolio medije da se uzdrže od objavljivanja bilo kakavih informacija u vezi sa Žandarmerijom dok se ceo slučaj ne ispita.

"Kada se završi, onda ćemo one koji budu odgovorni, bez obzira na ime, prezime, funkciju ili bilo kakav položaj, procesuirati, a sve one koji nisu odgovorni i dovođeni su u vezu moramo im se javno izviniti, a i oni koji su to pisali u skladu sa zakonom moraju da snose i konsekvence", rekao je Božović.

Prema njegovim rečima, o tome je informisao i prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića, i od njega dobio punu podršku da institucije i nadležni organi sve istarže i da odgovorni za bilo kakve propuste budu kažnjeni.Božović je naveo da očekuje da se u narednih 10 do 15 dana sve oko toga preliminarno saopšti, kao i da ga je sa svojim viđenjem stanja upoznao i komandant Dikić.

"Skrenuo sam pažnju i čelnim ljudima kontrole i direkcije policije da se istrage ne mogu voditi preko medija, da se ne mogu preko naslovnih strana utvrđivati bilo čije odgovornosti, već se to mora raditi u skladu sa Ustavom i zakonom pred nadležnim organima", rekao je Božović.

Pojedini mediji su prethodnih dana, pozivajući se na neimenovane izvore, pisali da se protiv Dikića i nekoliko pripadnika Žandarmerije vodi istraga zbog sumnje da su umešani u kriminalne radnje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track