Ivica Dačić: Najvažnija mi je Vučićeva podrška
Foto: Marina Lopicic

Intervju, predsednik Vlade i SPS

Ivica Dačić: Najvažnija mi je Vučićeva podrška

Politika -
Nije bilo nijednog detalja oko kog smo se razmimoilazili i sigurno da i ubuduće neću doneti nijednu odluku za koju nisam siguran da će moji koalicioni partneri prihvatiti

BEOGRAD - Borim se svim silama.Ivica Dačić, predsednik Vlade i lider SPS, tvrdi da će u dijalogu Beograda i Prištine morati da popusti Priština. U intervjuu za Kurir Dačić navodi da je državni vrh jedinstven u pogledu pregovora i priznaje da mu je u ovom trenutku najvažnija podrška njegovog zamenika i lidera SNS Aleksandra Vučića.Zašto vi i predsednik Nikolić uvek imate oprečne izjave o Kosovu?- Nemamo mi oprečne izjave, nego sam ja neposredno uključen u proces pregovora i samim tim nemam razloga za preveliki optimizam. Nikolić polazi od toga da su razgovori uvek korektni. Ima pristup da će najverovatnije morati da dođe do dogovora i da će druga strana morati da popusti... Malo je veći optimista od mene.♦ Dakle, predsednik je nerealan?- Neću da kažem nerealan, nego veći je optimista nego što situacija, kakva jeste u pregovaračkom procesu trenutno, daje povoda za optimizam.♦ Jeste li zadovoljni podrškom države u vezi sa pregovorima?- Najvažnije mi je da oko svega ovoga imam zajednički pristup i zajednički stav sa Aleksandrom Vučićem kao predsednikom najveće stranke i mojim zamenikom u Vladi. Nije bilo nijednog detalja gde smo se razmimoilazili i mislim da je za nas to najvažnije, jer ja sigurno nikad neću doneti nijednu odluku za koju nisam siguran da će moji partneri prihvatiti.♦ Kako izgledaju sastanci državnog vrha pred vaš odlazak u Brisel?- Analiziramo postojeću situaciju i ukoliko ima nekih novih predloga. Za sada nije bilo nikakvih novih predloga da bi imalo razloga da se neki naš stav menja. Poslednji put smo razgovarali kad je dolazila Ketrin Ešton i predsednik je tada lepo rekao - nema slabih karika u državnom lancu.Je l’ ima povišenog tona na tim sastancima?- Nema.♦ Šta očekujete od sedme runde sa Tačijem?- Ništa, zato što ne znam šta će biti! Ovo su potpuno nestandardni razgovori i pregovori - ovde se ne razgovora o nekim papirima koji se unapred daju nego na mestu pokušavamo da dođemo do dogovora. To je način rada Ketrin Ešton. Ona ne želi da nameće stavove i zato nema nikakvog papira kojim bi rekli da je to njen stav. Pokušavamo da se dogovorimo, mislim da će to biti suštinsko pitanje - kako definisati čime se bavi zajednica srpskih opština a da to bude prihvatljivo za obe strane.♦ Znači, opet mi popuštamo?- Moraju oni da popuste jer mi više nemamo gde da popuštamo.♦ Da li ste sa koalicionim partnerima razgovarali o rekonstrukciji Vlade?- To još nije bila tema razgovora.♦ Jeste li spremni da se odreknete Milutina Mrkonjića?- Ne možemo o tome razgovarati na taj način. Nikad ne idem principom da se nekoga odričem, a treba da se analizira rad svakoga.

 Aleksandar Vučić do sada je dobro sarađivao sa Dačićem
Aleksandar Vučić do sada je dobro sarađivao sa Dačićem

Ne znam gde živi Mrkonjić Kako komentarišete Mrkonjićevu epizodu sa vlasnikom Megatrenda Mićom Jovanovićem - uvalio mu se u kuću na više od godinu dana?- Stvarno nisam upućen ko gde živi. Mrkonjić i Jovanović su veliki prijatelji i ne mogu time da se bavim.♦ A šta kažete na Đilasove navode da je sramota da ministar živi u kući za poslugu vlasnika fakulteta?- Koliko znam, to se dešavalo u vreme dok smo bili zajedno na vlasti, tako da je Đilas to tada trebalo da kaže.

Bez probnih balona, molim- Nikakav dokument niti zvaničan papir nije se našao na pregovaračkom stolu u Briselu, jedino ukoliko neko drugi ne pregovara u ime Srbije. Prema tome, ono što radimo - radimo potpuno otvoreno - kazao je Dačić. On je dodao da nije dobro da se takve konstrukcije - objavljivanje navodnog sporazuma - pojavljuju po medijima.- Zamolio bih da to probno puštanje balona prestane.Dačić je potvrdio i da neće biti referenduma Kosovo ili EU.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track