Rusija će prihvatiti svaku odluku Srbije o Kosovu
Foto: Reuters

Modest Kolerov

Rusija će prihvatiti svaku odluku Srbije o Kosovu

Politika -
Očekivati od Rusije da nastupa u ime Srbije nije korektno, kaže ruski državni savetnik Modest Kolerov

BEOGRAD - Rusija će prihvatiti svaku odluku koju Srbija bude donela kao rezultat dijaloga Beograda i Prištine i mogla bi da definiše poseban stav o Kosovu jedino ako bi je Srbija pozvala da bude garant donetog rešenja, rekao je u Beogradu državni savetnik Ruske Federacije Modest Kolerov.

"Rusija ne može da nastupa u ime Srbije i prihvatiće svaku odluku koju Srbija bude donela, a očekivati od Rusije da nastupa u ime Srbije nije korektno", rekao je on na predavanju pod nazivom "Spoljna politika savremene Rusije i Rusi van Rusije" u organizaciji Centra za ruske studije Filozofskog fakulteta u Beogradu.

On, međutim, ne isključuje mogućnost da bi Rusija mogla da formuliše svoj poseban stav po pitanju Kosova uz ovaj koji je već javno deklarisala ali, kako kaže, "jedino u slučaju ako bi je Srbija pozvala u smislu da bude garant rešenja koja budu doneta". "Tek tada bi Rusija mogla da definiše nekakvu plus politiku", rekao je Kolerov.

Poredeći pitanje Nagorno-Karabaha i Kosova, Kolerov kaže da u Nagorno-Karabahu Rusija čuva neutralnu politiku i jedini zahtev koji Rusija ima to je da se tamo ne obnovi rat, a da je njegovo mišljenje da bi "iz ruske perspektive najbolja bila kantonizacija ili neka vrsta podele Kosova".

Kada je reč o evrointegracijama Srbije, on ocenjuje da "nažalost, Srbija nema alternativu sem Evropske unije iz prostog geografskog razloga jer se Srbija nalazi tu gde jeste i teško može da se nađe na drugom mestu".

Na pitanje šta Srbija može da učini da ne bude samo tranzitna zemlja kada je reč o Južnom toku, Kolerov je odgovorio da Srbija treba da prihvati da ispunjava svoje obaveze koje je bivši predsednik Boris Tadić dogovorio sa ruskim predsednikom Putinom, a koje se sada ne ispunjavaju.

Modest Kolerov je državni savetnik Ruske Federacije Prvog ranga, istoričar, političar, izdavač i vlasnik više medijskih i informaciono-analitičkih portala u Rusiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track