Ešton: Učinimo poslednji napor, lopta u dvorištu Srbije

NIje gotovo

Ešton: Učinimo poslednji napor, lopta u dvorištu Srbije

Politika -
Beograd treba da nam dostavi svoje primedbe i očekivanja od nastavka dijaloga pre odluke šta bi bili sledeći koraci u dijalogu i da li se i u kojoj formi nastavljaju razgovori, rečeno je u Briselu na pitanje da li reakcija Ketrin Ešton znači da će dijalog biti nastavljen

BEOGRAD - Evropska unija od srpske vlade očekuje da jasno stavi do znanja šta očekuje od nastavka dijaloga, kažu izvori u Briselu, dodajući da takvu informaciju, osim onog što se moglo čuti u medijima, Ketrin Ešton do ovog trenutka nije dobila.

"Beograd treba da nam dostavi svoje primedbe i očekivanja od nastavka dijaloga pre odluke šta bi bili sledeći koraci u dijalogu i da li se i u kojoj formi nastavljaju razgovori", rečeno je u Briselu na pitanje da li reakcija Ketrin Ešton znači da će dijalog biti nastavljen.

"Lopta je još uvek u dvorištu Srbije", kaže izvor u Briselu.

Posle odluke Vlade Srbije da odbije ponuđeni sporazum, visoka predstavnica EU Ketrin Ešton oglasila se saopštenjem, u kojem se kaže da veruje da su nakon nekoliko rundi pregovora svi elementi sporazuma o severu Kosova na stolu.

"To treba da bude sporazum dve strane i nije na Evropskoj uniji da ga nameće. Žalim zbog odluke srpske vlade da ga odbije i pozivam ih da učine poslednji napor da se sporazum postigne, na dobrobit njihovih građana", poručila je Ketrin Ešton.

U saopštenju se navodi da se Ešton nada da Kosovo i Srbija neće propustiti priliku da ostave prošlost iza sebe i krenu napred u budućnost.

"Nadam se da ću voditi razgovore u Evropskoj uniji narednih nekoliko dana u znak podrške napretku", navodi se u saopštenju Ketrin Ešton.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić i generalni sekretar Veljko Odalović su formalno predali Vladin Zaključak o potrebi hitnog nastavka dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje Evropske unije (EU) šefu delegacije EU u Beogradu Vensanu Dežeru, navodi se u saopštenju Vlade Srbije. Vlada Srbije ovlastila je Mrkića i Odalovića da obaveste EU o usvojenom Zaključku o potrebi hitnog nastavka dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU.

Dežer će, kako je potvrdio Mrkić, već večeras, te zaključke proslediti visokoj predstavnici EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton."Mrkić i Odalović su Dežeru objasnili našu poziciju i podsetili da je Srbija nezadovoljna onim što je do sada postignuto", navodi se u saopštenju.

"U Zaključku, na osnovu koga Ketrin Ešton treba da donese odluku o nastavku dijaloga, navedeno je da Vlada potvrđuje opredeljenost da mirnim putem, kroz dijalog, dođe do održivog rešenja koje će predstavljati čvrstu osnovu za izgradnju trajnog mira i bezbednosti za sve ljude koji žive na Kosovu", saopštila je Vlada Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track