Jeremić pozvao Majke Srebrnice, a one nezadovoljne

Ko da im ugodi

Jeremić pozvao Majke Srebrnice, a one nezadovoljne

Politika -
Subašićeva iz Majki Srebrenice tvrdi da su se bošnjačka i hrvatska udruženja nametnula da bi prisustvovala raspravi, ali da je Jeremić hteo da ih izbegne, a "pozvao je Srbe i srpska udruženja".

NJUJORK - Predstavniku udruženja "Majke Srebrenice" biće omogućeno da u Generalnoj skupštini UN prisustvuje javnoj debati o radu Haškog tribunala, čime je učinjen izuzetak, jer to udruženje nema akreditaciju pri UN kao nevladina organizacija.

Udruženje je, zatražilo da njeni predstavnici prisustvuju skupu, iako nisu registrovani pri Ekonomsko-socijalnom savetu UN (ECOSOC), što je uslov za dolazak. I pored toga, iz kancelarije predsednika Generalne skupštine UN Vuka Jeremića, stigao im je odgovor da će im biti omogućeno prisustvo.

"Mi želimo da napravimo izuzetak i ponudimo vašoj organizaciji mogućnost da prisustvuje panelu kao posmatrač i kao gost predsednika GS UN, i pored nedostatka odgovarajuće akreditacije", navodi se u odgovoru iz Jeremićevog kabineta.

Objašnjeno je da će moći da prisustvuje jedan predstavnik Udruženja, kao što će imati i ostale organizacije koje učestvuju.

Na pismo iz Jeremićevog kabineta, stigao je mejl odgovor Udruženja "Majke Srebrenice" u kome se zahvaljuje na obaveštenju i navode da će im "biti zadovoljstvo da učestvuju na konferenciji", iako bi "bili zadovoljniji da mogu da uzmu učešća u debati".

Udruženje će predstavljati predsednica Munira Subašić.

Predstavnici Udruženja su nakon toga, najavili da će u Njujorku održati protest zbog nemogućnosti da govore na raspravi.

Kako je prenela agencija Anadolija, Subašić tvrdi da su se bošnjačka i hrvatska udruženja nametnula da bi prisustvovala raspravi, ali da je Jeremić hteo da ih izbegne, a "pozvao je Srbe i srpska udruženja".

Javna debata o radu Haškog tribunala će u Generalnoj skupštini UN biti održana u sredu, 10.aprila.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja