Ivanović: Povlačenje srpskih institucija je samoubistvo

Kosovska Mitrovica

Ivanović: Povlačenje srpskih institucija je samoubistvo

Politika -
On je izrazio očekivanje da će pregovarački tim Beograda "uvažiti vitalne interese svih građana na Kosovu i Metohiji"

KOSOVSKA MITROVICA - Direktor Zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici Milan Ivanović izjavio je danas da institucije Srbije na Kosovu nisu paralelne i da bi njihovo uključivanje u kosovski sistem bilo ravno samoubistvu.

"Mi kao zdravstvena ustanova ne možemo da budemo deo drugog sistema neke kvazi države, možemo da budemo samo u sistemu Srbije jer će samo tako naši pacijenti imati adekvatnu zdravstvenu zaštitu a mi, zdravstveni radnici, ćemo moći da ih lečimo na najbolji način", rekao je Ivanović na konferenciji za novinare u Kosovskoj Mitrovici.

Ivanović je izrazio očekivanje da će pregovarački tim Beograda "uvažiti vitalne interese svih građana na Kosovu i Metohiji" jer bi sve ostalo, što bi značilo bilo kakvu integraciju u zdravstveni sistem Kosova, predstavljalo "samoubistvo".

U tom slučaju lečenje bolesnika, rad i opstanak zdravstvenih institucija bi bio doveden u pitanje, rekao je Ivanović i dodao da je to jedinstveno opredeljenje svih zaposlenih u kosovskomitrovačkom Zdravstvenom centru.

"Shvatamo ralnost, a to je da lečenje naših bolesnika ne bi bilo moguće ako ne bi bili u zdravstvenom i ustavno-pravnom sistemu Srbije i sve drugo bi onemogućavalo naš rad", rekao je Ivanović.

Ivanović je ukazao na probleme Zdravstvenog centra, među kojima su veliki broj zaposlenih koji rade na osnovu ugovora o delu, dugovanja prema dobavljačima i loši uslovi za rad.

"Uspeli smo da broj radnika svedemo na 1.380 i ta se cifra neće menjati, regulisali smo isplatu zaostalih plata, produženih dežurstava, smanjili dugovanja za lekove, sanitetski materijal i energente zahvaljujući resornom Ministarstvu, Kancelariji za Kosovo i Metohiju, Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje i lokalnoj samoupravi", rekao je Ivanović.

Kao prioritete u narednom periodu on je označio adaptaciju prostora za skener, izgradnju dnevne bolnice za onkološke pacijente i remont nebezbednih liftova.

"Bolnica u Kosovskoj Mitrovici postaće i nastavna baza za Medicinski fakultet a biće to i prilika za zapošljavanje mladih kadrova", rekao je Ivanović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track