Najnovije vesti

Srbi iz enklava za sporazum
Foto: Beta

Podrška sa Kosova i Metohije

Srbi iz enklava za sporazum

Politika
Vladeta Kostić, načelnik Kosovskog okruga, kaže da sporazum narodu na Kosovu i Metohiji donosi institucionalnu zaštitu

BEOGRAD - A sad o važnim stvarima.
Vladeta Kostić, načelnik Kosovskog okruga, kaže da Predlog sporazuma koji je parafiran u Briselu Srbima pre svega donosi zaštitu u vidu institucija koje će priznati i Beograd, i Priština, i međunarodna zajednica. Kostić navodi da je za Srbe južno od Ibra važno to što će se rešavati pitanja zdravstva, energetike, telekomunikacija. Kako kaže, najbolje je videti šta o sporazumu misle svi građani.

- Najbolje rešenje bi bilo raspisati referendum. Nema tog ko bi mogao da kaže ne volji naroda. Ako odlučimo da prihvatimo sporazum, onda ujedinjeno krećemo u njegovu implementaciju. Takođe, nadam se da će posle izbora doći novi ljudi, koji imaju volje, znanja i želje da srede život srpske zajednice na KiM, jer ljudi koji je trenutno vode ne zaslužuju to da rade - kaže Kostić.

Tim za implementaciju iz Beograda (čiji su rukovodioci Marko Đurić, savetnik predsednika Srbije, Veljko Odalović, sekretar Vlade, i Dejan Đurđević, direktor Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo) sastao se juče prvi put, a sa sastanka je poručeno da postoji apsolutno jedinstvo da se ne pristane ni na kakve pritiske ili nova uslovljavanja u vezi s primenom sporazuma.

Članovi implementacionih timova Beograda i Prištine trebalo bi danas da se sastanu u Briselu i predstave plan primene sporazuma postignutog prošle nedelje. Razgovor o planu implementacije od suštinskog je značaja za dalju primenu sporazuma, a prema rečima zamenika premijera Kosova Hajredina Kučija, Vlada Kosova namerava da realizuje briselski sporazum u roku od 90 dana i očekuje da će se do kraja juna videti prvi konkretni rezultati.

 

Vladeta Kostić - Foto: Radio KiM
Vladeta Kostić - Foto: Radio KiM

Ministar pravde Nikola Selaković,
Ministar pravde Nikola Selaković,

Očekujemo odlične rezultate

Ministar pravde Nikola Selaković kaže da tim za izradu plana implementacije sporazuma treba da definiše način sprovođenja dogovorenog u Briselu i, ukoliko se sporazum bude sprovodio na dobar način, za godinu-dve imaćemo rezultate na koje sada ne možemo ni da pomišljamo.

- To je izuzetno važan zadatak. Sporazum je postignut, ali sada treba videti kako to sprovesti u delo. On je predvideo mnoge ozbiljne stvari. Svaka zapeta, svaka tačka mora da bude nešto od čega ne sme da se odstupi - rekao je ministar.

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...