Dačić: Plan implementacije očekujem sledeće sedmice

Briselski sporazum

Dačić: Plan implementacije očekujem sledeće sedmice

Politika -
Ne bi bilo dobro da posle potpisivanja sporazuma sada ne može da se napravi plan implementacije. Ali, opet sa druge strane, postoje neke granice iza kojih ne možemo da pređemo, naveo je premijer

NOVI SAD - Premijer i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da će Srbija - ako želi da dobije datum - morati da postigne "neki dogovor" o planu implementacije briselskog sporazuma.Premijer očekuje da bi taj plan mogao da bude dogovoren sledeće sedmice.Dačić je na pitanja vezana za predstojeći sastanak sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem 21. maja u Briselu, rekao da će se "videti kako će se to odvijati"."Ako želimo da dobijemo datum, moraće da se ide na neki dogovor o planu implementacije. Niko ne očekuje da se to implementira u narednih 15 dana, ali neki plan kada bi to trebalo da bude implementirano i na koji način, trebalo bi da se dogovorimo u toku sledeće nedelje", rekao je premijer.On je naveo da je želja Srbije da se dogovor postigne i da smatra da ne bi bilo dobro da posle potpisivanja sporazuma sada ne može da se napravi plan implementacije.

"Ali, opet sa druge strane, postoje neke granice iza kojih ne možemo da pređemo", poručio je premijer.On je podsetio i da u ranijim pregovorima nije bio ni preterani optimista, ni pesimista."Ja sam realan čovek i znam da postoje problemi i znam da je radnim grupama teško da donose odluke i da je lakše da neko na vrhu donese odluku. Tako će biti i ovoga puta", rekao je Dačić.On je rekao da će se u ponedeljak sastati sa ministrom inostranih poslova Nemačke Gvidom Vesterveleom, da sledi sastanak sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, a uskoro i sastanak sa britanskim ministrom Vilijamom Hejgom i da smatra da je sigurno da, ako se sve uradi sledeće nedelje odmah započeti i procedura u nemačkom Bundestagu."Ako toga nema, mi datum ne možemo da dobijemo i onda moramo da čekamo sledeću godinu. Mislim da bi to bilo veoma loše za Srbiju, ali i uopšte za situaciju u regionu", istakao Dačić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track