Ambasador Švedske: Srbija zaslužila pregovore sa EU
Foto: Beta

Krister Asp

Ambasador Švedske: Srbija zaslužila pregovore sa EU

Politika -
S obzirom šta se desilo, i kakve je odluke donela ova vlada, mislim da je Srbija definitivno zalužila da dobije veoma jasnu odluku krajem meseca da se otvore pregovi o pristupanju EU, naveo je Asp

BEOGRAD - Ambasador Švedske u Srbiji Krister Asp rekao je danas da je Srbija zaslužila da krajem meseca postane zemlja koja će započeti pregovore o pristupanju Evropskoj uniji.

"Švedska snažno podržava Srbiju na njenom putu ka EU, ali sve zemlje koje žele da budu članice moraju da ispune određene uslove. S obzirom šta se desilo, i kakve je odluke donela ova vlada, mislim da je Srbija definitivno zalužila da dobije veoma jasnu odluku krajem meseca da se otvore pregovi o pristupanju (EU)", kazao je Asp.

Ambasador je naglasio da su Srbija i Švedska politički bliske, da imaju dobru saradnju. Naveo je da u Srbiji posluje 20 švedskih kompanija i najavio dolazak drugih, za informacionu tehnologiju.

"Postoji rastući interes da kompanije koje se bave informacionom tehnologijom da ulažu u Srbiju. Vidim da je i vaš obrazovni sistem u skladu sa razvojem informacione tehnologije", kazao je Asp.

Ambasador nije mogao da kaže kada će švedski proizvođač nameštaja "Ikea" doći u Srbiju, pošto ima "problema koje još treba rešiti".

"Postoji mnogo propisa i dozvola koje moraju da se dobiju. To su sve prepreke, ali važno je da Vlada čini sve da ih ukloni i zaista smo dobili dobar odgovor Vlade", istakao je Asp.

Švedska danas obležava državni praznik, "Dan zastave" kojim slavi uspostavljanje nezavisnosti 1523. godine i donošenje Ustava 1809. godine koji je utvrdio osnovna prava i ljudske slobode.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja