PREMIJER POLJSKE U BG: Tusk podržao evrointegracije Srbije
Foto: Tanjug

Zvanična poseta

PREMIJER POLJSKE U BG: Tusk podržao evrointegracije Srbije

Politika -
Ono što je sada uradila Srbija, ohrabruje sve u Evropi koji su pristalice daljeg proširenja Evropske unije, naveo je Tusk
1 / 5 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Poljski premijer Donald Tusk počeo je posetu Beogradu, gde je razgovarao sa najvišim držvanim zvaničnicima. Tusk je podržao evrointegracije Srbije i ocenio da je Briselski sporazum dokaz s Prištinom da je Srbija preduzela taktiku koja će se isplatiti u budućnosti.

"Ono što je sada uradila Srbija, ohrabruje sve u Evropi koji su pristalice daljeg proširenja Evropske unije", rekao je Tusk na zajedničkoj konferenciji za novinare u Palati Srbija sa premijerom Ivicom Dačićem.

Tusk je rekao da je ovo ključan trenutak u istoriji Srbije i da "čitava Evropa s velikim priznanjem ocenjuje veliki trud i napor srpske vlade".

Dodao je da "svi ovi napori imaju za cilj stupanje Srbije u EU".

Dačić je zahvalio Tusku za podršku Poljske evrointegraciji Srbije i rekao da Beograd očekuje pozitivnu odluku o početku pregovora sa EU.

Dačić je naveo da su on i Tusk najviše razgovarali o saradnji u evrointegracijama i poboljšanju bilateralne ekonomske saradnje. Dačić je izrazio zadovoljstvo što je u Srbiju došao premijer države koja je najuspešnije u Evropi prevazišla ekonomsku krizu i da je zato u interesu Srbije da unapredi odnose s Poljskom.

Tusk je rekao da je Poljska poslednjih nekoliko kriznih godina prošla uspešno zato što je hrabro donela nepopularne odluke i zato što je, kao članica EU, bila jača.

"Mi, Poljaci veoma dobro razumemo koliko je skupo donošenje nepopularnih odluka koje će uroditi plodom u budućnosti", rekao je Tusk povodom napora Vlade Srbije da dobije datum za početak pregovora s EU.

Tusk je kazao i da je ugled Srbije danas u svetskoj javnosti najveći u poslednjih nekoliko godina.

U okviru posete poljske delegacije predvođene Tuskom, potpredsednik Vlade i ministar odbrane Srbije Aleksandar Vučić i ministar odbrane Poljske Tomas Siemoniak potpisali su Sporazum o saradnji u toj oblasti, a predstavnici dva ministarstava spoljnih poslova su potpisali Memorandum o saradnji u evropskim integracijama.

U okviru posete Beogradu, poljski premijer će razgovarati i sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

http://www.youtube.com/watch?v=wpPjUadB3Xo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track