TUSK U BEOGRADU: Ključni trenutak za Srbiju
Foto: Tanjug

TUSK U BEOGRADU: Ključni trenutak za Srbiju

Politika -
Ono što je sada uradila Srbija, ohrabruje sve u Evropi koji su pristalice daljeg proširenja Evropske unije, rekao je poljski premijer
1 / 4 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Poljski premijer Donald Tusk podržao je danas u Beogradu evrointegracije Srbije i ocenio da je Srbija sporazumom o normalizaciji odnosa s Prištinom pokazala da je spremna na donošenje teških odluka koje će se isplatiti u budućnosti.

"Ono što je sada uradila Srbija, ohrabruje sve u Evropi koji su pristalice daljeg proširenja Evropske unije", rekao je Tusk na zajedničkoj konferenciji za novinare u Palati Srbija s premijerom Ivicom Dačićem.

Tusk je rekao da je ovo ključan trenutak u istoriji Srbije i da "čitava Evropa s velikim priznanjem ocenjuje veliki trud i napor srpske vlade". Dodao je da "svi ovi napori imaju za cilj stupanje Srbije u EU". Dačić je zahvalio Tusku za podršku Poljske evrointegraciji Srbije i rekao da Beograd očekuje pozitivnu odluku Saveta EU o početku pregovora o članstvu u EU.

Tusk je rekao da je Poljska poslednjih nekoliko kriznih godina prošla uspešno zato što je hrabro donela nepopularne odluke, ali i zato što je, kao članica EU, bila jača. "Mi, Poljaci veoma dobro razumemo koliko je skupo donošenje nepopularnih odluka koje će uroditi plodom tek u budućnosti", rekao je Tusk povodom napora Vlade Srbije da dobije datum za početak pregovora s EU.

Tusk je kazao i da je ugled Srbije danas u svetskoj javnosti najveći u poslednjih nekoliko godina, što proizlazi iz delovanja, odlučnosti i hrabrosti Beograda. "Ovo što se dogodilo s Briselskim sporazumom i sve odluke Srbije dokazuju da je Vlada Srbije preduzela korake i primenila taktiku koja će se u budućnosti isplatiti i biti korisna za sve Srbe", rekao je Tusk i dodao da će Poljska pomagati Srbiji u "svim oblastima i na svakom koraku".

Tusk je rekao da je čitavu generaciju Poljaka srpsko kulturno nasleđe "bio predmet fascinacije u mladosti" i dodao da je "srpska kulturna baština važan element opšte evropske kuturne baštine". U okviru posete poljske delegacije predvođene Tuskom, potpredsednik Vlade i ministar odbrane Srbije Aleksandar Vučić i ministar odbrane Poljske Tomas Siemoniak potpisali su Sporazum o saradnji u toj oblasti, a predstavnici dva ministarstava spoljnih poslova su potpisali Memorandum o saradnji u evropskim integracijama.

Poljski premijer je rekao da se ze mesec dana drugi put susreo s Dačićem i ocenio da je to dokaz koliko se značaj pridaje međusobnim odnosima dve zemlje.

Prmijer Srbije je naveo da su danas najviše razgovarali o saradnji u evrointegracijama i poboljšanju bilateralne ekonomske saradnje. Dačić je izrazio zadovoljstvo što je u Srbiju došao premijer države koja je, kako je naveo, najuspešnije u Evropi prevazišla ekonomsku krizu i da je zato u interesu Srbije da ima što bolje ekonomske odnose s Poljskom.

Dačić je izrazio zadovoljstvo jer je danas čuo da će poljski policajci i vojnici ostati na Kosovu, "što je od velikog značaja za srpski narod koji tamo živi". Spoljnotrgovinska razmena Srbije i Poljske je na godišnjem nivou oko 550 miliona evra, rekao je Dačić i dodao da će biti uloženi napori da se ta razmena poveća. U oktobru se očekuje zasedanje mešovitog komiteta Srbije i Poljske za ekonomsku saradnju, rekao je Dačić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja