Kacin: EU da odobri Srbiji datum

Kacin: EU da odobri Srbiji datum

Politika -
Izvestilac EP za Srbiju zatražiće večeras od Saveta EU da 28. juna odluči da otvori pregovore o pridruživanju sa Srbijom

STRAZBUR - Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin zatražiće večeras od Saveta EU da 28. juna odluči da otvori pregovore o pridruživanju sa Srbijom, uz upozorenje da će u suprotnom kredibilitet procesa proširenja biti doveden u pitanje.

"Evropska komisija je već preporučila ovaj korak, dok je EP sa ogromnom većinom usvojio izveštaj o napretku Srbije u kome se poziva na brzo otvaranje pregovora”, podseća Kacin u tekstu govora koji će kasno večeras održati na plenarnoj sednici Parlamenta u Strazburu, a čiji je sadržaj unapred dostavljen medijima.

"Želeo bih danas da ponovim ovaj poziv Savetu i da apelujem na sve države članice da budu za otvaranje pregovora sa Srbijom", piše u pripremljenom govoru.Izvestilac napominje da mu je poznato da neke države članice “imaju određene sumnje” u vezi s naporima Srbije da implementira Briselski sporazum, kao i da implementacija ne ide očekivanim tempom."Istovremeno, mi moramo da priznamo da su Srbija i Kosovo postupale konstruktivno i u dobroj nameri do sada, sa ciljem da prevaziđu međusobne razlike u svetlu zajednicke evropske buducnosti”, ističce Kacin.

Kacin je podvlači da stabilnost i blagostanje Zapadnog Balkana u mnogome zavise od napretka Srbije ka članstvu u EU, kao i da bi početak pregovora o članstvu dalo ključan podsticaj ne samo evropskim snagama u zemlji i regionu, već bi i podstaklo ekonomski oporavak kroz ohrabrenje stranim investitorimaa da ulažu u region.

"Zato danas ponavaljam poziv Savetu da na junskom samitu otvori pregovore sa Srbijom. Ova odluka nije samo o Srbiji, već i o kredibilnosti procesa prosirenja koji ostaje naša daleko najuspesnija politika", zaključiuje Kacin u svom govoru.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track