Dačić: Vreme je za mir i saradnju svih na Balkanu

Dačić: Vreme je za mir i saradnju svih na Balkanu

Politika -
Od istorijske je važnosti sporazum koji smo postigli, sa željom da u budućnosti gradimo odnose u kojima će čitav region biti region mira i stabilnosti", istakao je Dačić

NJUJORK - Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je nakon sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o Kosovu da je došlo vreme da se, posle dve decenije nestabilnosti, pažnja posveti učvršćivanju mira i boljoj budućnosti za narode na Balkanu.

"Od istorijske je važnosti sporazum koji smo postigli, sa željom da u budućnosti gradimo odnose u kojima će čitav region biti region mira i stabilnosti", istakao je Dačić.

On je ocenio da je sednica uglavnom protekla u pozitivnim ocenama razvoja situacije na terenu i da je za Srbiju posebno važno što je pozitivno ocenjen dalji proces evropskih integracija.

"Između dve sednice SB UN došlo je do potpisivanja Briselskog sporazuma i plana o implementaciji i uglavom su sve članice SB izrazile pozitivne ocene, sa namerom da se podstaknu i Beograd i Priština na ispunjenje onoga što je dogovoreno", dodao je srpski premijer.

Kako je rekao, bilo je dosta sastanaka SB u poslednjih dvadesetak godina koje su bile posvećene ratovima, sankcijama, bombadrovanju Srbije i vreme je da se sada ista takva pažnja posveti učvršćivanju mira i boljoj budućnosti za naše narode na Balkanu.

Dačić je rekao i da je ambasadorima SB UN ukazao na određene probleme koji i dalje postoje na KiM, kao što su brojni etnički motivisani incidenati, napadi na objekte SPC i sveštenstvo, i problem malog broja povratka interno raseljenih lica.

Kako je dodao, govorio je i o problemima u vezi sa privatizacijom koju vrše prištinski organi vlasti bez konsultacija sa Srbijom, ocenivši da se time direktno radi protiv interesa Srbije jer je ona vlasnik u velikom broju preduzeća na KiM.

Premijer Srbije Ivica Dačić sastao se u Njujorku, u sedištu Ujedinjenih nacija, sa predsednikom Generalne skupštine Vukom Jeremićem i tom prilikom istakao da su za Srbiju veoma važne aktivnosti predsednika Generalne skupštine, koji pored toga što obavlja funkciju u interesu svih država članica UN, svojim radom utiče i na stvaranje bolje i pozitivnije slike o svojoj zemlji.

Dačić je nakon susreta sa Jeremićem u novim prostorijama predsedništva GS UN, nakon sednice Saveta bezbednosti UN posvećene situaciji na Kosovu i Metohiji u petak, izjavio Tanjugu da mu je veoma drago da se predstavnik Srbije nalazi na čelu svetske organizacije i da veoma uspešno radi svoj posao.

"To doprinosi jačanju pozicije Srbije u međunarodnim odnosima, a imajući u vidu složenost tih odnosa, veliko je pitanja kada će Srbija sledeći put moći da ima čoveka na čelu UN", dodao je predsednik Vlade Srbije.Jeremić je rekao da mu je velika čast da bude domaćin premijeru i ministru spoljnih poslova Srbije, i dodao da je 67. zasedanje Generalne skupštine UN na sednici Saveta bezbednosti dobilo visoku ocenu od strane država članica.

"Srbija je danas vidljivija nego što je bila u prethodnom periodu i to na način zbog koga treba da budemo zadovoljni, jer smo bili na čelu svetske organizacije, a to je promocija i vidljivost za koju nije jednostavno dobiti priliku", naglasio je predsednik Generalne skupštine.

Uz Dačića, polučasovnom sastanku su prisustvovali i ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić i ambasador Srbije u SAD Vladimir Petrović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track