BERLIN O VUČIĆU: Realan i odlučan političar
Foto: Zorana Jevtić

Dobar utisak

BERLIN O VUČIĆU: Realan i odlučan političar

Politika -
Građanima jasno stavio do znanja da je EU više od novca

Kada su u Srbiji prošle godine na predsedničkim izborima na vlast došla trojica nacionalista izgledalo je kao da je evropska budućnost Srbije ugrožena.

Predsednik je postao Tomislav Nikolić, koji je dugi niz godina bio predstavnik optuženika Haškog tribunala velikosrpskog ratnog huškača Vojislava Šešelja, predsednika Srpske radikalne stranke.

Kormilo vlade preuzeo je Ivica Dačić, bivši portparol beogradskog tiranina Slobodan Miloševića. Šef obaveštajnih službi i najmoćniji čovek u Beogradu postao je Aleksandar Vučić, takođe bivši Šešeljev čovek. Sa ovom „trupom“ teško da će Srbija napraviti napredak na svom putu ka Evropi, glasile su tadašnje prognoze.

Što se tiče ličnih podataka, skeptici su bili u pravu oko dve trećine. Predsednik Srbije Nikolić tetura između svog potisnutog srpskog nacionalizma i nametnutog proevropskog puta. Treba samo da razgovaramo pola sata sa njim da bismo shvatili da Nikolić ne razume Evropu i da je nikada neće shvatiti.

Šef vlade Dačić, tehničar vlasti, kao i njegov učitelj Milošević, počeo je zaista neke reforme, ali je pre svega zainteresovan za novac koji će njegovoj zemlji doneti članstvo u EU, ali je dovoljno pošten da to i prizna.Za razliku od njih, Aleksandar Vučić, koji kao šef SNS, najjače stranke u Skupštini Srbije pod kontrolom drži sve, postao je daleko najpopularniji političar u zemlji.

Samo on, od „beogradskog trija“ čini se da je iz prošlosti Srbije izvukao ne samo „deklarativni nauk“. Proučavao je francusko-nemački primer i shvatio da samo mir može da donese prosperitet Balkanu, kada je reč o istinskom pomirenju.

Nedavno je Vučić u jednom autorskom tekstu opisao svoje odustajanje od nacionalizma u 2008: Mi Srbi, jednostavno nismo razumeli politički značaj stvaranja Evropske ekonomske zajednice, a kasnije Evropske unije. Verovatno smo bili jedini koji su propustili pad Berlinskog zida i koji nisu potpuno uspelida razumeju političke i ekonomske procese koji su se u Evropi i svetu odigravali, opisuje Vučić srpski nacionalizam devedesetih.

Živeli smo u prošlosti, nepromišljeni i ponosni na naš herojski otpor prema svakoj ideji koja je dolazila spolja, objašnjava Vučić, i čini se da ne krije činjenicu da je i sam bio nosilac ovakvog stava. Zato što je Vučić bio šovinista, on danas može dobro da se obrati tom delu srpskog stanovništva koji nije razumeo njegovu promenu.

On je sunarodnicima jasno stavio do znanja da je EU više od novca. Iako je EU danas podeljena na bogati protestantski sever i siromašni katolički i pravoslavni jug, kaže Vučić. Međutim, iako je EU u jeku duboke krize i dalje je mesto koje mami one koji maštaju o uređenom društvu.

Evropa je zajednica od 500 miliona ljudi, koji su uspeli da izvuku stroga pravila za podržavanje zajedničkih vrednosti i da stvore mehanizam kojim prevazilaze svoje razlike, što je ključno u takvoj zajednici.

Vučić je očigledno uverio i Berlin. Rajner Štiner, stručnjak za Balkan iz FDP sreo je Vučića 2004. u Beogradu, imao je sa njim razgovor u četiri oka, uprkos protivljenju Ministarstva inostranih poslova. „Još tada sam imao o njemu, lično dobar utisak, jasno je mislio i izražavao se, ali i dalje sa značajno različitim shvatanjem evropske pozicije.Vučićevo odstupanje od velikog srpskog šovinizam je uverljivo i za sumnjičavog član Bundestaga. "Ja sam uveren da Vučić želi Srbiju da povede u Evropu. On je shvatio da drugi put vodi zemlju u izolaciju. U poslednjih nekoliko meseci, Vučić se dokazao kao realan i odlučan političar. Bez njega ne bismo došli tako daleko sa Srbijom. Nemam razloga da sumnjam u njegovu pouzdanost.

Da će u Berlinu jednom takve reči neko izgovoriti za nekadašnjeg Šešeljevog mlađeg partnera, pre nekoliko godina bilo je gotovo nemoguće zamisliti. Vučić je na svojim nastupima u Berlinu očigledno uverio i druge frakcije. Ditmar Nitan (SPD), član Evropskog komiteta za poslove Bundestaga, saglasan je sa Štinerom: Imam utisak da Vučić ozbiljno misli.

Nitan opisuje jedno Vučićevo pojavljivanje pred Bundestagom: Nije pravio teatar, brzo je došao do onog ključnog, i objasnio zašto je u interesu Srbije, da sa svim susedima, uključujući i Kosovo, održava dobre odnose. Neko, koga smo mi videli kao oca srpskog nacionalizma, sada je odgovoran za Srbiju.Dana 19. aprila Srbija i Kosovo dogovorili su aranžman o normalizaciji odnosa, 26. maja usaglasili su implementacioni plan za realizaciju ovog Sporazuma. Kao nijedan drugi beogradski političar Vučić se, u poslednjih par nedelja, zauzeo da reči postanu dela.

On mora brzo da deluje, jer 27. i 28 juna Evropski savet može da odobri otvaranje pristupnih pregovora sa Srbijom, ako pre toga Bundestag to odobri. Vučić zna: ako Srbija ne ispuni obećano, preti negativna odluka.

U Srbiji on jača svoju poziciju kroz prethodno utvrđenu borbu protiv korupcije. Upravo je uhapšen jedan bivši ministar za privatizaciju i sedam drugih ljudi, osumnjičenih da su, za skoro šest miliona evra, oštetili državu u procesu privatizacije beogradske luke na Dunavu i Savi.

Takođe, uhapšena su dva bivša lidera Agencije za privatizaciju, pod tvrdnjom da su bili pod uticajem srpskog oligarha Milana Beka. Ovaj skandal, koji je godinama skrivan od javnosti, sada će konačno imatipravne posledice.Frankfurter algemajne cajtung

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track