Nikolić i Ader: Učinjen gest istinskog pomirenja Srba i Mađara
Foto: Tanjug

Nikolić i Ader: Učinjen gest istinskog pomirenja Srba i Mađara

Politika -
Poklonjenjem nevinim žrtvama Drugog svetskog rata učinjen gest koji predstavlja simbol istinskog pomirenja Srba i Mađara, naveo je predsednik Srbije
1 / 9 Foto: Tanjug

ČURUG - Predsednici Srbije i Mađarske Tomislav Nikolić i Janoš Ader položili su danas u Čurugu vence na Spomenik mađarskim žrtvama stradalim u Drugom svetskom ratu.

Nikolić i Ader složili su se da je današnjim poklonjenjem nevinim žrtvama Drugog svetskog rata učinjen gest koji predstavlja simbol istinskog pomirenja Srba i Mađara.

"Naš čin pomirenja je civilizacijski čin za mirnu budućnost dva naroda", rekao je predsednik Srbije Nikolić nakon polaganja venaca u mestu Čurug.

On je dodao da svaka žrtva, ali i svaki žločinac imaju ime i prezime i poručio da se prošlost ne može menjati, ali se od nje može učiti. Predsednik Tomislav Nikolić se založio za utvrđivanje pojedinačne odgovornosti za zločine počinjene u Drugom svetskom ratu.

"Da pamtimo, da ne zaboravljamo i da praštamo jedni drugima", poručio je Nikolić i dodao da su se stekli uslovi da se srpsko-mađarska prošlost prepusti stručnoj istoriografiji.

Predsednik Mađarske Janoš Ader ocenio je da će današnji datum zlatnim slovima biti upisan u udžbenike istorije u dve države.

"Ovo je jasna poruka upućena svakom Mađaru i Srbinu da imamo snage da se suočimo sa prošlošću i sa istinom. Centralna Evropa dvadeset prvog veka rađa se iz ovakvih gestova", rekao je Ader. Prema njegovim rečima, sedamdeset godina se moralo čekati kako bi se Srbi i Mađari mogli pogoledati oči u oči i reći da zločin nema nacionalnost, niti je najvažnije da li su žrtve Srbi ili Mađari, već je najvažnije da su to bili nevini ljudi.

Nikolić i Ader, koji je dvodnevnoj poseti Srbiji, potom će posetiti muzej "Topalov Magacin", mestu gde je u januaru 1942. godine u okviru Racija ubijeno na stotine ljudi, a gde će takođe položiti vence.Dvojica predsednika će zatim obići Crkvu Vaznesenja Gospodnjeg, a predviđeno je da se na kraju posete Čurugu obrate novinarima.Predsednici Nikolić i Ader složili su se juče da je zajedničko odavanje pošte žrtvama srpske i mađarske nacionalnosti istorijski događaj, uz poruku da istoriju treba ostaviti istoričarima, a budućnost saradnji dva naroda.Predsednik Srbije je posle razgovora sa mađarskim kolegom istakao da je zajednički pomen stradalim žrtvama u Raciji 1942. godine, kao i tokom odmazde 1945. godine, čin simboličkog istorijskog pomirenja."Time je zatvoreno teško poglavlje odnosa Srbije i Mađarske. Od danas istoriju ostavljamo istoričarima, a budućnost saradnji dva naroda", rekao je Nikolić.Predsednik Mađarske istakao je u današnjem obraćanju poslanicima Skupštine Srbije da Mađarska osuđuje sve one Mađare koji su u Drugom svetskom ratu počinili zločine nad nevinim Srbima i zatražio oproštaj za te zločine.Skupština Srbije usvojila je prošlog petka Deklaraciju o osudi zločina nad mađarskim stnovništvom u Vojvodini 1944. i 1945.godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja