Najnovije vesti

ODLUKA: Bundestag danas daje mišljenje o Srbiji
Foto: Rojters

Ključno za datum

ODLUKA: Bundestag danas daje mišljenje o Srbiji

Politika
Očekuje se da danas poslanici vladajućih stranaka u nemačkom parlamentu utvrde konačan stav pred zasedanje Evropskog saveta i da odluče da li su saglasni s modalitetom početka pristupnih pregovora Evropske unije i Srbije

BERLIN - Nemački parlament bi trebalo da se izjasni o pokretanju pregovora o članstvu Srbije u Evropskoj uniji što bi neposredno moglo da utiče i na konačnu odluku Evropskog saveta.

Evropski savet koji čine šefovi država ili vlada članica Unije u petak, na osnovu preporuke ministara spoljnih poslova, treba da odluči o početku pristupnih pregovora, a od odluke Bundestaga najviše zavisi da li će mandat za pristupne pregovore opet morati da potvrde lideri ili će to kao i do sada raditi Savet ministara.

Očekuje se da danas poslanici vladajućih stranaka u nemačkom parlamentu utvrde konačan stav pred zasedanje Evropskog saveta i da odluče da li su saglasni s modalitetom početka pristupnih pregovora Evropske unije i Srbije.

Nacrt zaključaka koji su jednoglasno usvojili šefovi diplomatija EU i koji treba da potvrde šefovi država ili vlada, takođe sadrži odrednicu da će pregovori početi "najkasnije u decembru 2013 (januaru 2014)", što odražava i zahtev Berlina da se prethodno razmotri da li će do kraja godine bitno biti primenjen sporazum o normalizaciji odnosa Beograd-Priština.

Prema rečima zamenika šefa vladajuće Hrišćansko-demokratske unije Andreasa Šokehhofa Srbiji će biti određeno da u januaru 2014. počne pistupne pregovore pod uslovom da u decembru Evropski savet potvrdi da je u potpunosti ispunjen dogovor o sprovodenju sporazuma Beograda i Prištine.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...