FILE O BALKANU: Vrata EU otvorena, ali prečica nema

FILE O BALKANU: Vrata EU otvorena, ali prečica nema

Politika -
Nema ni čarobnih formula, naglasio je komesar za proširenje EU

BRISEL - Evropski komesar za proširenje Štefan File poručio da je prijem Hrvatske u EU dokaz da su vrata otvorena za sve zemlje zapadnog Balkana, ali da nema prečica.

"Ulazak Hrvatske je novi dokaz o transformativnoj moći politike proširenja”, rekao je File u video poruci za zemlje Zapadnog Balkana postavljenoj na internet sajtu Komisije.

On je istakao da je to jasna poruka svim državama u regionu da imaju evropsku perspektivu pod uslovom da izvrše reforme na polju vladavine prava, uspostavljanju demokratskih principa i zaštiti ljudskih prava.

“Nema prečica ni čarobnih formula”, naglasio je komesar. On je istakao da Hrvatska ulaskom u EU ne napušta region.“Naprotiv, EU vam se od danas fizički približila”, rekao je File.

Komesar je podsetio da je EU iznikla iz pepela Drugog svetskog rata, ali da su zahvaljujući pomirenju, demokratiji i zajedničkom tržistu usledile decenije mira i prosperiteta. “Od danas ste svi za korak bliže EU, a mi smo tu da vas podržimo”, zaključio je File svoje video obraćanje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track