Zajednička sednica vlada Srbije i RS u Banjaluci

Saradnja

Zajednička sednica vlada Srbije i RS u Banjaluci

Politika -
Pre zajedničke sednice, premijer Srbije Ivica Dačić razgovaraće sa predsednikom RS Miloradom Dodikom i premijerkom Željkom Cvijanović

BEOGRAD - U Banjaluci će danas biti održana zajednička sednica vlada Srbije i Republike Srpske, u okviru koje će biti razmatrani konkretni projekti saradnje.

Pre zajedničke sednice, premijer Srbije Ivica Dačić razgovaraće sa predsednikom RS Miloradom Dodikom i premijerkom Željkom Cvijanović.

Dve vlade će, između ostalog, potpisati memorandum o zajedničkim opredeljenjima prema dijaspori, a očekuje se da će biti razmatran i projekat prekogranične saradnje "Podrinje" kojim je obuhvaćeno 14 opština iz Srbije i 14 iz Republike Srpske sa oko milion i trista hiljada žitelja.

Počeli bilateralni susreti u Banjaluci

U Banjaluci su posle 11 časova počeli bilaterlani susreti ministara vlada Republike Srbije i Republike Srpske (RS), nakon kojih sledi četvrta zajednička sednica dve vlade.

Nakon sastanka biće održano plenarno zasedanje Vlade Srbije i Republike Srpske, posle koga se očekuje da će se učesnici obratiti predstavnicima medija.

Planirano je i potpisivanje Memoranduma o razumevanju između Vlade Srbije i Vlade Republike Srpske o rešavanju imovinsko-pravnih odnosa između JP "Srbijagas" i "Gas promet" Istočno Sarajevo, kao i Memoranduma o saradnji između Vlade Republike Srpske i Srbije radi jačanja veza matice i pripadnika dijaspore sa teritorije Srbije i RS.Potpisivanju memoraduma prisustvovaće predsednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović i predsednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić.

Prethodna sednica održana je u oktobru prošle godine, takođe u Banjaluci, i rezultirala je, između ostalog, dogovorom da kompanije "Gas RES" i "Srbijagas", kao i nadležna ministarstva, u najskorijem roku postignu sporazum o razumevanju, da se izvrši revizija projekta hidrocentrale na Drini, da se pripremi sporazum o saradnji između elektroprivreda Srbije i RS, dogovorom o otvaranju avio-linije Beograd-Banjaluka i potpisivanjem protokola o saradnji vlada na projektu "Podrinje".

Iako su zajedničke sednice vlada Srbije i RS bile donedavno jedinstven regionalni forum, na inicijativu Beograda zajedničke sednice vlada bi mogle postati uobičajeni vid bilateralne saradnje sa svim državama proisteklim iz bivše Jugoslavije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track