DSS se ogradio od saopštenja Skupštine o Srebrenici!

DSS se ogradio od saopštenja Skupštine o Srebrenici!

Politika -
Skupštinskim saopštenjem razdvajaju se nevine žrtve rata i jedne čine politički primarnim, a druge političke sekundarnim, saopštio šef poslaničke grupe DSS Slobodan Samardžić

BEOGRAD - Poslanička grupa opozicione Demokatske stranke Srbije (DSS) ogradila se od današnjeg saopštenja Skupštine Srbije povodom godišnjice stradanja u Srebrenici, u kojem je izražen duboki pijetet prema nevinim žrtvama bošnjačke nacionalnosti i saosećanje s njihovim porodicama.

U pismu šefa poslaničke grupe DSS Slobodana Samardžića predsedniku Skupštine Srbije Nebojši Stefanoviću, navodi se da se skupštinskim saopštenjem razdvajaju nevine žrtve rata i jedne čine politički primarnim, a druge političke sekundarnim. "Pitamo se zašto bi baš godišnjica srebreničkih žrtava bio povod izražavanja pijeteta prema nevinim žrtvama, a (ne) neka druga godišnjica, recimo ona kada je Bosna i Hercegovina priznata od strane SAD i zapadnih zemalja (7. april, 1992), što je bio manifestni zločin protiv mira od kojeg su potekli svi potonji rati zločini", ocenio je Samardžić u pismu. DSS smatra da se saopštenjem kakvo je današnje skupštinsko, nastavlja politka prethodne skupštinske većine prema srebreničkom pitanju koja se može nazvati "politikom dve deklaracije".

"Jedna, i to ona prva, odnosi se na muslimanske žrtve u srebreničkom kraju 1995. godine. Druga deklaracija se tiče srpskih žrtava u BiH tokom čitavog rata. Kao i u vreme donošenja te dve delaracije u dve vremenski odvojene skupštinske rasprave, tako se i danas ovim saopštenjem razdvajaju nevine žrtve rata i jedne čine politički primarnim, a druge političke sekundarnim", ocenio je Samardzić.

Dodao je da takav postupak negira potreba humanog, nediferenciranog pristupa svim nevinim žrtavama bosanskog rata od 1992. do 1995. godine. "Žao nam je što ova skupštinska većina na isti oportunistički način, kao i prethodna, pristupa ovako važnim i osetljivim događajima", poručio je Samardžić u pismu predsedniku parlamenta.

Danas se navršava 18 godina od ulaska snaga Vojske Republike Srpske u Srebrenicu, muslimansku (bošnjačku) enklavu u istočnoj BiH koja je formalno bila pod zaštitom UN i u kojoj je, potom, izvršen zločin nad stanovništvom. "Srbija i njen parlament će uvek biti opredeljeni da čuvaju sećanje na žrtve surovih oružanih sukoba u bivšoj Jugoslaviji devedesetih godina dvadesetog veka", piše u današnjem saopštenju kolegijuma Skupštine Srbije. Skupština takođe, kako se navodi, na istovetan način, izražava žaljenje i saučešće porodicama nevinih civilnih žrtava srpske nacionalnosti u sukobima u Bosni i Hercegovini.

Skupština Srbije je izrazila nadu da će svi narodi u BiH, kao i u drugim državama bivše Jugoslavije, nastaviti proces pomirenja i jačanja uslova za zajednički život zasnovan na ravnopravnosti nacija i punom poštovanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, da učinjeni zločini više nikada ne bi bili ponovljeni. "Na taj način moguće je okrenuti se budućnosti, miru i prosperitetu u čitavom regionu", piše u saopštenju čiji je tekst usvojen većinom glasova Kolegijuma.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track