Najnovije vesti

ZAPELO: Rekonstrukcija Vlade Srbije u ćorsokaku!
Foto: Marina Lopičić

Još nema rezultata pregovora

ZAPELO: Rekonstrukcija Vlade Srbije u ćorsokaku!

Politika
Nije postignut dogovor o pregovaraču sa EU niti o novim ciljevima Vlade Srbije. Posle današnje sednice SNS sve će biti mnogo jasnije: da li će biti rekonstrukcije ili izbora

BEOGRAD - Pregovorima o rekonstrukciji Vlade tapkaju u mestu?!
Iako je posle prvog zvaničnog sastanka u vili „Bokeljka“ ministarka regionalnog razvoja Verica Kalanović izjavila da će do kraja ove nedelje biti definisani ciljevi rekonstrukcije i izabran glavni pregovarač za razgovore sa EU, poslednjeg radnog dana u nedelji i dalje nema dogovora!

Zasad se zna da je za danas najavljena sednica Predsedništva SNS, na kojoj će najjača stranka u vladajućoj koaliciji odlučiti ko će sve biti zamenjen i šta će biti rekonstruisano. Podsetimo, vicepremijer Aleksandar Vučić najavio je da će celokupna rekonstrukcija biti završena do 27. jula, na godišnjicu formiranja Vlade.

Spekulacije

- Osim spekulacija po medijima, još ništa nije dogovoreno. Očigledno su samo Aleksandar Vučić i SNS ozbiljno shvatili rekonstrukciju, a ostala dva koaliciona partnera još taktiziraju, ali to može da im se obije o glavu. Sve će biti jasnije posle današnjeg dana - rekao je izvor Kurira iz vrha SNS. Bratislav Gašić, potpredsednik SNS, potvrdio je da će se na današnjem sastanku Predsedništva analizirati rad ministara, njihovih saradnika i kadra u državnim preduzećima.

- Desiće se ono u šta niko nije verovao. Niko nije rođen u fotelji, i to se ne može posmatrati kao politički plen - kazao je Gašić i dodao da će, na osnovu razgovora na sednici Predsedništva, konačnu odluku o kadrovskim promenama doneti Glavni odbor SNS.

- Sednica Odbora će biti održana najkasnije do kraja sledeće nedelje - naglasio je Gašić.
Druga dva koaliciona partnera još nisu zakazala sednice predsedništava, a prema najavama medija, ona će biti održana tokom naredne nedelje.
Premijer Ivica Dačić izjavio je da će model ciljeva biti predstavljen tokom sledeće sedmice i da je to ozbiljan posao kome se pristupa na ozbiljan način.

Niko ni da zucne

Vladimir Ilić, šef poslaničkog kluba URS u parlamentu, ističe da u ovom trenutku nema novih informacija i da će sve biti jasnije tokom sledeće nedelje, dok se njegov lider Mlađan Dinkić pravdao da je na službenom putu u Moskvi.

Lete Alisa, Mrka...

Zasad najmanje šansi da ostanu u Nemanjinoj 11 imaju kadrovi SNS Alisa Marić, Milan Bačević, Goran Knežević, socijalisti Milutin Mrkonjić, Žarko Obradović i Slavica Đukić Dejanović, kao i Suzana Grubješić iz URS. Premijer Dačić je potvrdio da je moguća trojna rokada ministarstava.

 

Ključni ciljevi nove vlade

♦ intenziviranje aktivnosti za početak pregovora sa EU
♦ smanjenje nezaposlenosti
♦ reforma penzionog sistema
♦ reforma javnih preduzeća i državne uprave
♦ nastavak borbe protiv korupcije i kriminala

 

Imena jedino u medijima

Među kandidatima za glavnog pregovarača za pristupne razgovore sa EU pominjali su se mnogi - od Tanje Miščević, ministra pravde Nikole Selakovića, ministarke energetike Zorane Mihajlović do šefa srpske misije u EU Duška Lopandića.

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...