Dačić: Sigurno će biti promena ministara iz SPS

Dačić: Sigurno će biti promena ministara iz SPS

Politika -
Nismo razmatrali pitanje smene Žarka Obradovića. O tome će odlučiti stranački organi, rekao je Dačić

BEOGRAD - Ova Vlada Srbije ostvarila je istorijski uspeh, otvoreni su pregovori o članstvu u EU, rekao je premijer Srbije Ivica Dačić.

Premijer Ivica Dačić izjavio je da će Srbi na izborima na Kosovu i Metohiji moći da glasaju i da se kandiduju sa srpskim dokumenatima.

Dačić je rekao da će se u nastavku dijaloga, zakaznog za 24. jul u Briselu, razgovarati o tome da li će stranke koje učestvuju na izborima morati da se registuju u Prištini.

"O tome će se tek razgovorait, 24. jula, idemo dalje u razgovorima. Stranke nisu nameravale da učestvuju pojedinačno, o tome će se stranački razgovarati...Ako se napravi jedinsteva srpska lista, nema potrebe da svaka stranka pojednačno učestvuje", kazao je premijer gostujući u emisiji Utisak nedelje.

Upitan znači li to da SPS, na čijem je čelu, neće učestvovati na izborima na Kosovu i Metohiji, Dačić je rekao da je „njegov stav“ da treba da se napravi jedistvena srpska lista, ali da će se o svemu tome tek razgovarati.

"O ovome ćemo tek razgovorvati, nisu sva pitanja rešena, ali nama je interes da Srbi legitimišu svoju zajednicu, koja će biti formirana posle izbora i koja će biti prvi međuanrpodno priznat način za ispunjavanje srpskih intersa“, kazao je Dačić.

"Mnogi se interesuju za odnose između mene i Aleksandra Vučića. Vučić i ja smo se dogovorili da menjamo Srbiju. Mnogi ne razumeju šta radimo ja i Vučić, rekao je premijer Dačić.

"Otvaranjem pregovora sa EU, Srbija je ušla u novu, višu fazu. To znači da sada mora očekivati da se i sama Srbija menja. Nismo razmatrali pitanje smene Žarka Obradovića. O tome će odlučiti stranački organi. SPS neće biti prepreka, već će dati ogroman doprinos promenama u Vladi", rekao je Dačić.

Personalna pitanja, koliko će ministara biti promenjeno, najviše zanima javnost. Sigurno će biti promena ministara, najavio je Dačić.

"Krajem nedelje će biti konačan predlog koji će ići pred vladu i Skupštinu", rekao je Dačić.

"Još nismo to razmatrali na našim stranačkim organima. Sutra imamo sastanak Aleksandar Vučić i ja i videćemo hoćemo li menjati ministre, hoćemo li menjati resore i hoćemo li deliti resore", rekao je Dačić.

"Promenićemo najmanje jednog ministra, to nije sporno...Svačija funkcija je na ispitu, i Dušana Bajatovića i Slavice Đukić Dejanović, i Milutina Mrkonjića, i Žarka Obradovića i Ivice Dačića...", rekao je Dačić, odgovarajući na pitanje hoće li na stranačkim organima zatražiti smenu Bajatovića i Obradovića.

Govoreći o promeni na premijerskoj poziciji, Dačić je ponovio da je spreman da o tome razgovora i da, ako predsednik Srbije Tomislav Nikolić, koji mu je poverio mandat, ili Vučiće žele da se menja koalicioni sporazum, mogu to da traže i da će se o tome razgovarati.

On je, međutim, naglasio da Vučić nijednom nije tako nešto od njega tražio.

Upitan da li mu je samoinicijativno to ponudio, budući da su se stvari sada promenile i da SNS ima 40 odsto podrške, Dačić je rekao da je "izražavao spremnost da se o tome razgovara, ako je to izlaz".

"Ja nikada nisam odbijao razgovore na tu temu, ali ne utvrđuje se ko ima koliko glasova prema istraživanju u javnom mnenju, već na izborima", rekao je Dačić.

On je, međutim, napomenuo da je potpuno čudna situacija to što je aktuelna vlada postigla istorijski uspeh otvaranja pregovora sa EU, a često se priča o izborima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja