Najnovije vesti

Na Brdu kod Kranja i predsednici Srbije i Kosova
Foto: Wikipedia

Proces Brdo

Na Brdu kod Kranja i predsednici Srbije i Kosova

Politika
Inicijativu za održavanje neformalnih susreta lidera Zapadnog Balkana i EU zajednički su pokrenuli predsednici Slovenije Borut Pahor i Hrvatske Ivo Josipović

LJUBLJANA - Osam predsednika iz regiona Zapadnog Balkana, među kojima i predsednici Srbije i Kosova, Tomislav Nikolić i Atifete Jahjaga, sastaće se krajem nedelje na Brdu kod Kranja, na neformalnoj konferenciji u sklopu inicijative Proces Brdo.

Na sastanku najavljenom za 25. jul kao gost će učestvovati i francuski predsednik Fransoa Oland.

Inicijativu za održavanje neformalnih susreta lidera Zapadnog Balkana i EU zajednički su pokrenuli predsednici Slovenije Borut Pahor i Hrvatske Ivo Josipović, u želji da, kako je tada saopšteno, budu promoteri daljeg proširenja EU i dobrosusedskih odnosa u regionu.

Prvi sastanak "osmorke" održan je 2. jula u Zagrebu, a lideri Zapadnog Balkana složili su se tada sa inicijativom da se neformalni susreti održavaju jednom godišnje, sa ciljem da doprinesu jačanju pomirenja i saradnje i rešavanju otvorenih političkih pitanja. Konferencija na Brdu kod Kranja pobudila je veliki interes medija posebno iz država na Zapadnom Balkanu, ali i zemalja članica EU.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...