FAKTOR PLUS: SNS najpopularnija, slede DS i SPS
Foto: Beta

Istraživanje

FAKTOR PLUS: SNS najpopularnija, slede DS i SPS

Politika -
Na pitanje ko bi trebalo da bude premijer, 74 odsto anketiranih smatra da bi to trebalo da bude Vučić, a 15 odsto se izjasnilo za Dačića

BEOGRAD - Najveći broj građana Srbije bi u slučaju vanrednih parlamentarnih izbora glasao za Srpsku naprednu stranku, 40,9 odsto. Na drugom mestu je opoziciona Demokratska stranka za koju bi se izjasnilo 11,8 odsto ispitanika, pokazalo je danas objavljeno istraživanje javnog mnjenja agencije Faktor plus.

Anketa je sprovedena od 18. do 23. jula na uzorku od 1.120 ispitanika iz čitave Srbije, a predstavljeno je u Medija centru u Beogradu. Istraživač Faktor plusa Predrag Lacmanović rekao je da lider SNS Aleksandar Vučić ima najveću podršku građana, zahvaljujući borbi protiv korupcije i da većina ispitanika smatra da bi on trebalo da bude i premijer.

Na pitanje ko bi trebalo da bude premijer, 74 odsto anketiranih smatra građani da bi to trebalo da bude Vučić, a 15 odsto se izjasnilo za sadašnjeg premijera Ivicu Dačića.

Upitan ko je platio istraživanje javnog mnjenja, Lacmanović je rekao da ih Faktor plus sam sprovodi, da jača svoju reputaciju. "Živimo od tržišnih ispitivanja i na ovaj način gradimo reputaciju agencije. Sami smo stvorili paket usluge koja se zove politički barometar i on izlazi na mesec i mesec i po dana", rekao je on.

Na trećem mestu po popularnosti, posle SNS i DS, je Socijalistička partija Srbije za koju bi, po anketi, u slučaju izbora glasalo 10,6 odsto birača, a za njima sledi Demokratska stranka Srbije sa podrškom od 7,4 odsto. Po istraživanju Faktor plusa, cenzus bi još prošla samo Liberalno-demokratska partija sa pet odsto podrške, a tik ispod cenzusa su Ujedinjeni regioni Srbije sa 4,6 odsto.

Lacmanović je rekao i da to što je, po istraživanju, URS ispod cenzusa, ne treba uzimati kao gotovu stvar jer je lider te stranke Mlađan Dinkić u predizbornim kampanjama uvek uspeva da poveća podršku i preskoči cenzus. Na pitanje o tome da li su za vanredne parlamentarne izbore, većina ispitanika je odgovorila potvrdno, a protiv je 26 odsto. Kao razlog za eventualno raspisivanje izbora građani su na prvo mesto stavili otpor pojedinih stranaka rekonstrukciji Vlade i "prevelike apetite" pojedinih stranaka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja