Đukić Dejanović: Dačić zaslužio obe funkcije
Foto: Nemanja Pančić

Brani svog lidera

Đukić Dejanović: Dačić zaslužio obe funkcije

Politika -
"Svi potpredsednici Vlade obavljaju istovremeno više funkcija. Aleksandar Vučić je i koordinator službi bezbednosti, a Jovan Krkokabić i Rasim Ljajić su ujedno i ministri. Na vidim zašto bi onda Dačić morao da se rastereti više nego neko drugi, iako zasigurno obavlja težak i odgovoran posao," rekla je Đukić Dejanović

BEOGRAD - Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović ocenila je da premijer Ivica Dačić treba da zadrži obe funkcije odnosno da ostane i ministar unutrašnjih poslova jer rezultati rada pokazuju da on ne treba da napusti tu poziciju.

"Svi potpredsednici Vlade obavljaju istovremeno više funkcija. Aleksandar Vučić je i koordinator službi bezbednosti, a Jovan Krkokabić i Rasim Ljajić su ujedno i ministri. Na vidim zašto bi onda Dačić morao da se rastereti više nego neko drugi, iako zasigurno obavlja težak i odgovoran posao," rekla je Đukić Dejanović.

Komentarišući izjave nekih od funkcionera Srpske napredne stranke (SNS) da Dačić treba da se povuče ili čak ustupi premijersku fotelju potpredsedniku vlade Aleksandru Vučiću ona je rekla da je "normalno što oni žele da njihov predsednik bude premijer."

"Ali, gospodin Vučić je jasno rekao da bez novih izbora o tome ne želi ni da razmišlja. Za mene je time stavljena tačka na to pitanje, jer on nije čovek koji poriče svoje izjave, dodala je ona.

Na pitanje koliko je realna trampa između Socijalističke partije Srbije (SPS) i SNS i da li će SPS ustupiti saobraćaj i prosvetu, za kulturu i sport, Đukić Dejanović je rekla da su to samo medijske spekulacije i da takvih razgovora zasada nije bilo.

Kad je reč o tome da li će SPS predložiti stručnjake ili partijske funkcionere za ministre, ona je naglasila da SPS nesporno ima dobre kadrove i da "nema nijedne odgovorne pozicije u državi za koju nema nekoliko kvalitetnih kandidata.

"Personalna pitanja još nisu došla na dnevni red. Moramo prvo da odredimo koja će biti nova politika na ekonomskom planu. Ništa se ne drži pod velom tajne, već se uveliko radi. Odluke će biti saopštene tek kada budu konačne i mislim da se to neće dogoditi pre 26. avgusta," rekla je ministarka zdravlja.

Govoreći o svojoj ličnoj poziciji, ministarka zdravlja je podsetila da je još ranije mandat stavila na raspolaganje Dačiću rekavši da neće biti problem da podnese ostavku ukoliko on "proceni da neko drugi može bolje da radi".

Upitana zašto je Srbija donela propise o uvođenju elektronskih knjižica kada ne može da ih sprovede Dejanović je podsetila da EU očekuje uvođenje informacionih tehnologija u zdravstveni sektor.

"Zakon o zdravstvenom osiguranju, koji je to predvideo, izglasan je još 2011. godine. Njega su tada podržale i neke opozicione stranke. Može neko da pokrene pitanje izmene tog propisa, ali EU očekuje uvođenje informacionih tehnologija u zdravstveni sektor," zaključila je ona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track