Velja Ilić: Neko iz vlasti je 2008. uzeo mito i Hrvatima dao dve milijarde evra!
Foto: Zorana Jevtić

Ministar otkrio kako se arčilo naše bogatstvo

Velja Ilić: Neko iz vlasti je 2008. uzeo mito i Hrvatima dao dve milijarde evra!

Politika -
Ilić izjavio da je imao papir koji je potpisao pravobranilac da se Srbija odriče akcija Zagrebačke banke u iznosu od dve milijarde evra

BEOGRAD - Srbija se odrekla ogromnih para u Zagrebačkoj banci!Ovo u emisiji „Ćirilica“ na televiziji Hepi tvrdi ministar građevinarstva Velimir Ilić i lider Nove Srbije.Debela provizijaNaime, Ilić je objasnio kako je Srbija izgubila velike pare, i to svojom zaslugom. Kako je objasnio, Srbija je preko svoje dve najmoćnije banke Jugobanke i Beobanke napravila Zagrebačku banku.- To je bila jedna od najjačih banaka u Hrvatskoj. A Srbija je prilikom osnivanja uložila sigurno oko dve milijarde tadašnjih nemačkih maraka. I šta se desilo? Kad je Zagrebačka banka otišla u privatizaciju, našoj zemlji su poslali dopis s pitanjem da li želimo da prodamo akcije koje posedujemo u banci. Tadašnji zamenik pravobranioca doneo je odluku da mi nismo zainteresovani za akcije. Verujte, imao sam taj papir u rukama - ispričao je Ilić, dodajući da je prilikom jedne posete Zagrebu 2008. osoba iz kabineta Stipe Mesića dala njemu papir i rekla doslovce: „Šta rade ovi vaši, jesu li normalni? Mi vam nudimo, vi nećete!“- Ostali ste sigurno bez dve milijarde. Neko je zbog takvog rešenja uzeo debelu proviziju, a Srbija nije, naravno, dobila ništa. Možda taj papir imam i danas, samo treba da ga pronađem - ispričao je Ilić. Javni pravobranilac Da papir postoji, tvrde i članovi ekspertskog tima za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala jugoistočne Evrope, novinar Domagoj Margetić i Darko Trifunović s Fakulteta bezbednosti. Oni ističu da je dokument kojim se odričemo akcija od 3. jula 2008. godine Opštinskom građanskom sudu u Zagrebu dostavila zamenica republičkog javnog pravobranioca Srbije Aleksandra Lazarević, i objašnjavaju da je Srbija time izgubila neverovatnih 2,2 milijarde evra.Ministar Ilić je posle njihovih objava tražio da se ispita istinitost tih tvrdnji i da se utvrdi u čije ime i po čijem nalogu je Lazarevićeva donelo takvo rešenje.Kurir juče nije uspeo da stupi u kontakt s Lazarevićevom, ali smo od Savke Mangović, PR Republičkog javnog pravobranilaštva, dobili odgovor da su oni u više navrata demantovali takve informacije.- Mi smo to demantovali, ali u toku današnjeg dana dobićete odgovor i od gospođe Lazarević - kratko je odgovorila Mangovićeva.

Koštunica tražio pare od SanaderaHrvatski nedeljnik Nacional je još 2007. godine izneo tvrdnju da je tadašnji premijer Vojislav Koštunica 29. maja pozvao svog hrvatskog kolegu Ivu Sanadera i najavio da će Srbija na ime akcija u Zagrebačkoj banci tražiti dve milijarde evra, na osnovu imovine koja pripada ugašenoj Jugobanci. Kurir je tada preneo saznanja hrvatskog nedeljnika, a tadašnji premijer demantovao je informaciju Nacionala.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track