KOSOVSKI IZBORI: Moguće pomeranje roka za prijavljivanje lista

Savetnik predsednika Srbije Marko Đurić

KOSOVSKI IZBORI: Moguće pomeranje roka za prijavljivanje lista

Politika -
Srbija neće pristati da učestvuje na izborima na kojima postoji ijedno obeležje lažne države Kosovo, rekao je Đurić

BEOGRAD - Moguće je da rok za prijavljivanje lista za učešće na novembarskim lokalnim izborima na Kosovu bude pomeren, izjavio je savetnik predsednika Srbije Marko Đurić, i ukazao da su ti izbori istorijska šansa da se preokrenu politički tokovi potiskivanja Srba sa kosovske javne scene.

"Mislim da je veoma važno da omogućimo svima koji žele da učestvuju u ovom izbornom procesu da to učine. Kod predsavnika međunarodne zajednice videli smo spremnost da u pogledu rokova (4. septembar) izađu što je više moguće u susret predstavnicima srpske zajednice. O konkretnim odlukama vezanim za to videćemo u narednim danima", rekao je Đurić.

Savetnik Tomislava Nikolića ukazao je da Srbija neće pristati da učestvuje na izborima na kojima postoji ijedno obeležje lažne države Kosovo.

Na pitanje, ako Beograd "uspe da skine" grb Kosova sa listića šta garantuje da se on neće pojaviti na sledećim, Đurić je rekao da su novembarski izbori test i priprema za parlamentarne koji će biti na proleće.

"Oni će biti, kao i novmebarski, istorijska šansa da preokrenemo političke tokove potiskivanja Srba sa javne scene na Kosovu.

Ukoliko Srbi budu učestvovali na tim izborima i ukoliko EU bude nastavila da pruža podršku procesu sporazumevanja i uključivanja Srba u politički sistem u pokrajini sasvim sigurno neće moći da bude bilo kakvih nametanja obeležja državnosti", naveo je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track