Mrkić u SB: UN da ostanu na Kosovu i dalje plamte tenzije
Foto: Preent Screen

Šef srpske diplomatije u Njujorku

Mrkić u SB: UN da ostanu na Kosovu i dalje plamte tenzije

Politika -
Prema njegovim rečima, pored zastrašivanja manjinskih zajednica na Kosovu i obeshrabrivanja povratka raseljenih, sprovodi se i to pod okriljem Uneska negiranje istorije srpskog naroda

BEOGRAD/NJUJORK - Govoreći pred Savetom bezbednosti, na sednici povodom redovnog izveštaja generalnog sekretara UN Ban Ki Muna o Kosovu, ministar insotranih poslova Srbije Ivan Mrkić podsetio je da zadatak misije UNMIK nije da promoviše nezavisnost Kosova, već bezbednost, stabilnost i poštovanje ljudskih prava.

On je upozorio na pokušaje opstrukcije sporazuma postignutih s Prištinom, a UN pozvao da ostanu na KiM kao "pošten posrednik" i garant da druga strana te sporazume neće kršiti.

Mrkić je istakao da ni 14 godina otkad je SB usvojio odluku o uspostavljanju i kompetencijama Misije UN na Kosovu, neki ključni ciljevi međunarodne zajednice ostaju neispunjeni, a tenzije nastavljaju da plamte uprkos naporima Srbije da ih smanji.

Ponovivši da Srbija nikada neće priznati Kosovo Mrkić je podsetio da je u aprilu potpisan Briselski sporazum i istakao da se moraju učvrstiti temelji koje je on postavio. Mrkić je i upozorio da se pokušaji opstrukcije sporazuma ne smeju olako zanemariti jer "oni ne znače samo povratak u prošlost već i produbljivanje uvreženog nepoverenja koje želimo da prevaziđemo".

Prema Mrkićevim rečima, za sprovođenje briselskog sporazuma je, pored dobre volje i napornog rada, potreban "pošten posrednik, ne neko ko će raditi posao umesto nas, već neko ko će se postarati da svi učesnici u procesu budu vođeni idejom dugoročnog poboljšanja za sve ljude, a ne idejom dominacije etničke većine".

"Srbija Ujedinjene nacije vidi upravo u ulozi nekog ko će nepristrasno nadgledati proces istorijskog pomirenja", poručio je Mrkić.

Mrkić je naglasio da bi voleo da i druga strana uloži napore i sprovede na terenu preko potrebne promene.

"Očigledno je da status kvo drugoj strani mnogo više odgovara. Zato pretpostavljamo da oni žele da međunarodni akteri odu iz pokrajine", naveo je Mrkić.

Kao primer kršenja sporazuma od strane Prištine ministar je naveo amandman kosovske skupštine na budžetski zakon koji je, kako je istakao, prekršio prethodni dogovor dve strane koji je u januaru postigla Radna grupa za sprovođenje Sporazuma o zajedničkom upravljanju prelazima (IBM).

Drugi primer koji je naveo Mrkić je situacija u Brđanima gde su, prema izveštaju specijalnog predstavnika generalnog sekretara UN Farida Zarifa, Srbi protestovali zbog pokušaja interno raseljenih Albanaca da izgrade kuće u severnom delu Kosovske Mitrovice. Mrkić je predložio da Zarif zato sačini tačan spisak kosovskih Albanaca koji su živeli u Brđanima pre juna 1999. i da ga podnese u sledećem izveštaju.

On je takođe istakao da jačanju poverenja na KiM ne doprinosi ni potpisivanje vojnog sporazuma Prištine sa Albanijom i ukazao da bi razmena vojnog personala, predviđena tim sporazumom, ojačala zabrinutost manjinskih zajednica.

Mrkić je naveo i da su Srbi širom Kosova suočeni s kršenjem njihovih imovinskih prava, posebno prilikom prodaje preduzeća u srpskim zajednicama albanskim biznismenima posredstvom Kosovske agencije za privatizaciju, koja je u nizu slučajeva zloupotrebila svoja ovlašćenja u interesu većinske zajednice.

Ministar je podsetio da se na Kosovu nastavlja praksa nekažnjavanja nasilja nad Srbima i upozorio da tajne optužnice ne doprinose povratku raseljenih.

Mrkić je ponovio značaj efikasne istrage navoda o trgovini organima i dodao da je Srbija spremna da i dalje sarađuje sa istražnim timom Euleksa. On je kritikovao pokušaje da se "kosovizuje" srpsko kulturno i istorijsko nasleđe na KiM i tako unište dokazi vekovnog postojanja i opstanka Srba u toj oblasti, a sve, kako je kazao, s ciljem da se učvsti tzv. nezavisnost Kosova.

Zarif: Lokalni izbori od ključnog značaja

Specijalni predstavnik generalnog sekretara UN Farid Zarif ocenio je da uspeh predstojećih lokalnih izbora na Kosovu od ključnog značaja. Zarif je istakao da su Beograd i Priština nastavili da na konstruktivan način ostvaruju napredak, ali da su nužni dodatni napori, fleksibilnost i spremnost na kompromis.

Zarif je rekao da je od ključnog značaja da izbori uspeju i da budu izabrani predstavnici lokalnih zajednica, kao i da je važno ohrabriti puno učešće na izborima, posebno kada je reč o severu Kosova.

"Implementacija istorijskog sporazuma od 19. aprila delikatan je proces koji zahteva konstante napore", kazao je on, dodajući da je od ključnog značaja da se obe strane fokusiraju na sprovođenje dogovorenog kako napredak ne bi bio ugrožen.

Prema njegovim rečima, jednako su važni i napori na jačanju poverenja i pomirenja između zajednica.

Govoreći o pitanju rasvetljavanja sudbine nestalih, Zarif je rekao da je potrebna politička volja kako bi se ohrabrilo iznošenje novih dokaza i zaštita svedoka i pozvao sve strane da potvrde posvećenost tom pitanju.

Kosovski šef diplomatije Enver Hodžaj pozvao je Savet bezbednosti da razmotri transformisanje Unmika u političku kancelariju UN čija bi najveća uloga bila pružanje podrške Kosovu ka članstvu u svetskoj organizaciji.

"Nema sumnje da je Unmik imao aktivnu ulogu u stabilizovanju Kosova od 1999. do 2007, a sada je važno da se prizna da on nema više ulogu na Kosovu", kazao je Hodžaj.

Hodžaj je, takođe, pozvao lokalno stanovništvo da učestuje na lokalnim izborima na Kosovu, naglašavajući da Beograd ima presudnu ulogu u posticanju lokalnog stanovnišva da glasa.

Kosovski ministar je istakao da je u proteklom tromesečju postignut napredak u pogledu zatvaranja srpskih policijskih kancelarija u severnim opštinama, ali je naglasio da nije postignut napredak u domenu pravosuđa, energetike i telekomunikacija zbog "nedostatka političke volje Beograda". U pogledu sudbine nestalih lica, Hodžaj je rekao da je potreban zajednički napor, kao i saradnja Beograda i podrška međunarodne zajednice kako bi se rešilo to pitanje.

Samata Pauer: Srbi na izbore kako bi se i vaš glas čuo

Predstavnica SAD u Ujedinjenim nacijama Samanta Pauer rekla je kako očekuje da lokalni izbori budu fer i pošteni i pozvala sve pripadnike manjina, naročito kosovske Srbe da učestvuju na njima, "kako bi se njihov glas čuo".

Vitalij Čurkin: Albanske vlasti sabotiraju registraciju 200.000 srpskih izbeglica

Stav Rusije je da je stabilizacija odnosa još uvek daleko, i da zbog toga međunarodna zajednica ne treba da smanji svoje prisustvo na Kosovu, kazao je ambasador Rusije Vitalij Čurkin.

"Treba onemogućiti pokušaje albanskih vlasti na Kosovu da sabotiraju registraciju više od 200.000 srpskih izbeglica koji treba da glasaju na lokalnim izborima", kazao je Čurkin i istakao da izbori treba da budu statusno neutralni. On je izrazio zabrinutost zbog sklapanja vojnog sporazuma između Kosova i Albanije, i naveo da to predstavlja kršenje Rezolucije 1244 SB UN.

Ambasador Kine u UN Liu Đeji pozdravio je dijalog najviših zvaničnika Srbije i Kosova u Briselu i istakao da Rezolucija 1244 predstavlja "pravni osnov" za rešavanje pitanja statusa Kosova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track