ČISTKA: Leteće glave u ministarstvima!
Foto: Marina Lopičić

Nastavlja se promena kadrova u državnoj upravi

ČISTKA: Leteće glave u ministarstvima!

Politika -
Premijer Ivica Dačić i prvi potpredsednik Aleksandar Vučić najavili dubinsku rekonstrukciju, promene državnih sekretara, savetnika i čelnih ljudi u državnim firmama

BEOGRAD - O vlasti u Beogradu posle dijaloga u Briselu i završetka velikih poslova.Ovim rečima je vicepremijer Aleksandar Vučić odgovorio na najavu premijera Ivice Dačića da će gradonačelnik Beograda Dragan Đilas uskoro biti pluskvamperfekat.Dačić je šarmantniji- Dačić je govorio u političkom smislu. A i on je šarmantniji. Nisam čovek koji ume da se osmehuje niti ume na takav način da se obraća javnosti. I o Beogradu i o Vojvodini će se razgovarati kada budu bili završeni veliki projekti. O tome će odlučivati GO SNS i socijalisti - rekao je Vučić i dodao:- Ne mislim da ima potrebe za strašnom žurbom, ali mislim da je važno da se nastavi da se rade veliki poslovi u Beogradu, a imamo puno posla i u celoj Srbiji - zaključio je Vučić. S druge strane, premijer Dačić je odgovarao poslanicima URS, koji su ga optuživali za izbacivanje iz Vlade.- Ako mislite da vas ja ne volim, a Vučić voli, samo vi mislite tako. Ako sam nešto dobro uradio u rekonstrukciji, onda je to predlog da se raščiste računi. Ako ja mislim pogrešno, tu su drugi koalicioni partneri da me razuvere, a pošto nisu, ta odluka je doneta - kazao je Dačić, dodajući da je Dinkić samo tehnički učestvovao u razgovorima sa UAE, a da je kontakt uspostavio Vučić.Inače, i Vučić i premijer Srbije Ivica Dačić juče su najavili da će rekonstrukcija biti nastavljena, da će biti dubinska i temeljna i kad je reč o državnim sekretarima, direktorima javnih preduzeća i dugim kadrovima.- Mi ćemo dubinski to sprovesti, i to će biti jednako temeljno kao što je bila rekonstrukcija ministara. Znam da mnogima nije pravo, nije pravo mnogim državnim sekretarima, mnogim drugim ljudima, raznim direktorima koji nisu izabrani na konkursu, ali će morati da snose posledice svog nedovoljno uspešnog rada ili nerada - rekao je Vučić. On je upozorio da neki koji provedu više vremena na godišnjem odmoru za godinu dana, a njihovi rukovodioci mogu da budu na poslu svaku subotu i nedelju, neki koji pet od 12 meseci godišnje provedu na planinama i moru i najekskluzivnijim letovalištima - ne mogu da budu direktori javnih preduzeća...Razrešenje funkcioneraPremijer Dačić rekao je da će uz izbor novih ministara ići i rekonstrukcija državnih sekretara u ministarstvima.- To znači da sada ide proces razrešenja državnih sekretara u ministarstvima u kojima su ministri podneli ostavku i imenovanje novih - i to je već prva prilika za rekonstrukciju. Naš plan je bio da se rekonstrukcija ne zadrži samo na ministrima već da zatim usledi rekonstrukcija državne uprave - tu mislim na postavljena lica kao što su državni sekretari ili savetnici, ali i lokalne samouprave - rekao je Dačić.

Stižu firme iz EmirataVicepremijer Vučić se osvrnuo i na proteste poljoprivrednika, naglasivši da će im pomoći, ali da ne može da se meša u određivanje cene.- Pokušavamo da razgovaramo sa uljarima da oni malo manje zarade kako bi i poljoprivrednici nešto zaradili. Razgovarali smo s predstavnicima poljoprivrednika, a razgovoru su prisustvovali i bivši ministar Knežević i budući Dragan Glamočić - zaključio je Vučić i najavio dolazak firme iz UAE „Mubadala“, ali i „Boša“, a verovatno i „Mercedesa“.

Svi ste išli u „Simpo“ po glasovePremijer je na prozivke opozicije povodom prezaduženog „Simpa“ imao spreman odgovor.- Kod direktora tog preduzeća u predizbornim kampanjama svi su išli kad je trebalo da se obezbede glasovi. Što se stidite, bio vam je svima dobar u predizbornoj kampanji, kad je trebalo da se obezbede glasovi i šta sad - kazao je Dačić.

Dačiću, prevario si sveMlađan Dinkić je saopštio da premijer Srbije Ivica Dačić pokušava da prevari građane Srbije nakon što je prethodno prevario sve političare u zemlji!- Čovek koji je uspeo da prevari sve - i Vučića, i Koštunicu, i Miloševića, i Tadića, i Dinkića, i Đilasa današnjom demagoškom izjavom pokušava da prevari i građane Srbije. Sve odluke iz oblasti finansija i ekonomije donošene su uz saglasnost svih koalicionih partnera, uključujući i Dačića. Zato se postavlja pitanje: Zašto Dačiću smeta URS? - pita se Dinkić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track