Stefanović: Đilas koristi funkciju za obračun sa Vladom
Foto: Marina Lopičić

Predsednik beogradskog odbora SNS

Stefanović: Đilas koristi funkciju za obračun sa Vladom

Politika -
Građani zaslužuju ozbiljnijeg gradonačelnika, koji će svoj položaj koristiti da razvije grad, da ga decentralizuje, da omogući da se proces legalizacije nastavi, navodi predsednik Skupštine Srbije

BEOGRAD - Dragan Đilas koristi poziciju gradonačelnika Beograda kao odskočnu dasku, poligon za obračun s Vladom Srbije, SNS, vladajućom koalicijom, ocenio je za Nebojša Stefanović, predsednik Skupštine Srbije i prvi čovek SNS u Beogradu.

"Đilasu položaj gradonačelnika služi za sopstvenu korist, da bi ojačao svoju poziciju u DS i da bi uspešnije mogao da ratuje s vladajućom koalicijom na republičkom nivou. Marketinški trik i pogrešan pristup. Građani zaslužuju ozbiljnijeg gradonačelnika, koji će svoj položaj koristiti da razvije grad, da ga decentralizuje, da omogući da se proces legalizacije, koji je sada potpuno zakočen, nastavi da bi građani mogli da legalizuju svoje objekte, koji će omogućiti da se na građevinske dozvole ne čeka i po godinu dana, već da investitori mogu brzo i efikasno da ulažu u naš glavni grad", rekao je Stefanović, komentarišući zašto bi Đilas trebalo da bude smenjen.

"Kad budemo imali gradonačelnika koji ume da razume ekonomiju, ali pre svega prioritete, tada će Beograđanima biti bolje. Mogao bih da govorim i o brojnim aferama, koje su se dešavale u Beogradu u prethodnih pet godina, o ogromnom zaduženju Beograda, koje danas s kamatama iznosi oko 800 miliona evra, odnosno 820 sa svim pripadajućim kamatama. Na mnoga pitanja Đilas još nije želeo da odgovori iako smo ih uporno postavljali. Sve to kad saberete, pokazuje da u Beogradu imamo jednu lošu vlast koja nažalost ne predstavlja Beograđane na najbolji način. Iz svih tih razloga mislim da je za Beograđane bolje da umesto Đilasa dođe neko drugi. Očekujem da će se to desiti u narednom periodu."Stefanović navodi da se nikada nije bavio scenariom promene vlasti u Beogradu.

"Godine 2008, kad se sklapao dogovor oko gradske vlasti, pravio se scenario, odugovlačilo se, mešetarilo, menjala se koalicija, samo da bi ostali i opstali na vlasti. Mi se takvim stvarima ne bavimo. Nemamo gotova politička rešenja, kojima će nešto biti samo legalizovano, mi želimo da promenimo vlast zbog Beograđana. Pošto nam se stalno nešto spočitava, ja mogu otvoreno da kažem, SNS i njen beogradski odbor ne beži od izbora. Ako je to najbolji način da se dođe do nove vlasti u Beogradu, spremni smo. Verujte da će na tim izborima SNS ubedljivo trijumfovati".Na pitanje da li je za SNS prihvatljiv zahtev DS da se gradonačelnici, uključujući i beogradskog, biraju na direktnim izborima, Stefanović kaže da je čudno zašto je Đilas promenio zakon.

"Setimo se, 2004. godine gradonačelnik se birao direktno. Upravo su DS i Đilas 2008. promenili taj zakon da se gradonačelnik bira u parlamentu. Tada je to bilo neočekivano, ali strah od popularnosti Aleksandra Vučića očigledno ih je na to naterao. Nisu imali kandidata koji bi se suprotstavio Vučiću. Ono što je problematično sa stanovišta demokratije jeste promena izbornog sistema u izbornoj godini. I to neposredno pred izbore. To se nigde u svetu ne radi. Promena zakona u ovom trenutku nije u skladu sa demokratskim vrednostima, jer bi tako svaka vladajuća većina mogla pred svake izbore da menja izborni sistem i da ga kroji onako kako im u tom trenutku odgovara. SNS je učestvovala u nejneravnopravnijim uslovima i izbornim kampanjama, setimo se samo ove poslednje pre godinu dana. DS je koristila sve pozicije moći, resurse, javna preduzeća, Grad Beograd i republičke organe, i nije uspela da pobedi".Kada su u pitanju Đilasove optužbe da su iz republičkog budžeta značajno smanjena izdvajanja za Beograd, samo da bi on bio sprečen da realizuje sve ciljeve i obećanja, Stefanović ih ocenjuje kao dobro smišljenu političku rečenicu.

"Đilasovom odlukom Statut grada Beograda, koji je promenjen 2008. godine, uzeo je faktički najveći deo sredstava gradskim opštinama. Budžeti opština u kojima je SNS na vlasti su značajno manji i 2009, 2010, 2011, 2012. Postavlja se pitanje - da li je Đilas smanjivao budžete da bi onemogućio da SNS ostvari svoje ciljeve u tim opštinama ili, kako on kaže, da su ti budžeti procenjivani naspram gradskog budžeta. Direktan da budem, to nije istina, teret krize koji nas je zadesio je takav da je jednostavno moralo da se desi da se negde lokalne samouprave opterete. Nažalost, imali smo u prethodnom periodu, i mislim da je to ključna kritika za sistem koji postoji u lokalnoj samoupravi, da je novac stizao do lokalnih samouprava, ali ne i do građana. Novac je stizao u gradsku kasu, ali zato u mnogim mestima nemamo ni asfalt, ni vodu, ni kanalizaciju; ni u Obrenovcu, Lazarevcu, ni u Mladenovcu, Grockoj, delovima Voždovca, Zemuna, pa čak i u nekim centralnim gradskim opštinama. Dakle, mislim da uspešan gradonačelnik ne sme da se oslanja na budžet kao isključivu polugu. Uspešan gradonačelnik mora da dovede investitore koji će novcem spolja, pa i domaći investitor, nije važno, koji će nebudžetskim novcem razvijati grad. Ova vlast nema ideju kako da razvija Beograd, nema planove i programe, i sve što je urađeno u poslednjih pet-šest godina bili su projekti koji su postojali od 2000. godine. Đilas nije uspeo da uspostavi sistem koji bi obezbedio kontinuirani razvoj Beograda. Sve ostalo što se radi je redovno održavanje Beograda, i to bi radio svaki drugi gradonačelnik".Na pitanje ko bi bio idealni kandidat SNS za gradonačelnika, Stefanović kaže da kandidati postoje, ali na stranačkim organima o tome nije razgovarano.

"Za Đilasa bi bilo bolje da se više bavi interesima građana Beograda, i svojim kadrovima, a manje kadrovima SNS. Ne treba da traži opravdanje za svoj ostanak i opstanak preko leđa SNS. Da ne ispadne da komentarišem postupke u toku, ali građani imaju priliku da vide da se mnogi uspešni i kvalitetni kadrovi DS povezuju s korupcijom, nažalost, već godinama. Njihovi stručnjaci bili su zapravo stručnjaci za punjenje sopstvenih džepova, a ne za razvoj grada. SNS nije razgovarala o tome ko bi bio kandidat za gradonačelnika, ali, kao što smo razgovarali o svim ministrima i nestranačkim ličnostima, pažljivo, oprezno, tražeći najbolja rešenja, tako ćemo sesti i razgovarati kakav bi tim bio najbolji za Beograd. A tim čine ljudi, ne jedan čovek. Kad neko hoće nešto dobro da uradi, nađe način. Oni koji to ne žele uvek nađu neko opravdanje".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja