Najnovije vesti

EKSPELNATORNI SKRINING: Nova etapa na putu Srbije ka članstvu u EU

Usklađenost standarda

EKSPELNATORNI SKRINING: Nova etapa na putu Srbije ka članstvu u EU

Politika
Reč je o dugotrajnom procesu snimanja stanja kojim se utvrđuje usklađenost pravnog i ekonomskog sistema Srbije sa evropskim standardima, a čime se stvaraju temelji za pregovore o pridruživanju koji treba da počnu najkasnije u januaru sledeće godine

BRISEL - U sredu će u Briselu početi eksplanatorni skrining, kojim se otvara nova etapa na putu Srbije prema članstvu u Evropskoj uniji.

Reč je o dugotrajnom procesu snimanja stanja kojim se utvrđuje usklađenost pravnog i ekonomskog sistema Srbije sa evropskim standardima, a čime se stvaraju temelji za pregovore o pridruživanju koji treba da počnu najkasnije u januaru sledeće godine.

Skrining će početi sastankom grupe eksperata iz Srbije sa stručnjacima Evropske komisije, a prva tema biće pravosuđe i poštovanje ljudskih prava, što je vezano za poglavlje 23 u pregovorima o pridruživanju.

"Nema tu ničeg spektakularnog - to je jednostavno početak razgovora pravnih stručnjaka koji će se voditi mesecima", kaže za Peter Stano, portparol komesara za proširenje Štefana Filea, dodajući da je za razliku od pregovora reč o tehničkom, a ne političkom procesu.

U Beogradu, međutim, početku skrininga pridaju veliki značaj i vide ga kao važan korak na putu Srbije u EU.

"Što se nas tiče, pregovori o pridruživanju počinju skriningom", rekla je Tanja Miščević tokom nedavne prve posete Briselu u svojstvu šefa srpskog pregovaračkog tima.

Iako će pregovori formalno početi međuvladinom konferencijom u januaru, skrining predstavlja dragocenu priliku za učenje i razumevanje pregovaračkog procesa, objasnila je Miščević.

Već u oktobru, skrining će biti proširen razgovorima vezanim za poglavlja 24 i 32, koja se odnose na pravdu, slobodu, bezbednost i finansijsku kontrolu, da bi vremenom skrining obuhvatio svih 35 poglavlja koja treba zatvoriti kako bi Srbija postala punopravna članica EU.

Komesar za proširenje EU Štefan File je nakon razgovora sa zvaničnicma srpske vlade u Briselu istakao da pregovori o članstvu treba da počnu najkasnije u januaru 2014. podsetivši da je u međuvremebnu stupio na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU-Srbija.

On je zaključio da Srbija sada ima celokupan okvir za napredak ka EU i pripremu svog budućeg učešća u Jedinstvenom tržištu, uz sve koristi za poslove i građane i dodao da je srpskom ministru za evropske integracije Ružiću pružio uveravanja da će Evropska komisija napore Srbije podupreti političkim savetima i fondovima IPA, koji su namenjeni za pripremu zemalja koje kreću ka članstvu u EU.

Srbiju u decembru očekuje i druga faza skrininga kada treba predstaviti domaću situaciju u oblastima koje budu savladane do tada, a onda bi na osnovu postignutih rezuotata Evropska komisija mogla da predloži otvaranje pregovora za određeno poglavlje ili pak da odredi listu zadataka koje Srbija treba još da obavi.

Za svako pregovaračko poglavlje, odnosno za svih 35, postupak skrininga će biti ponovljen, uz napomenu da evropsko zakonodavstvo obuhvata više od 80 hiljada strana, zbog čega komesar za proširenje procenjuje da će skrining trajati najmanje godinu i po dana.

Ministar Ružić je nakon briselskih razgovora koje su on i Miščević imali s komesarom za proširenje ocenio da nas čeka dinamičan postupak u napredovanju ka EU, možda "uz neke prepreke u toku pregovora o članstvu", ali je istovremeno naglasio da je u Briselu zaključeno da će se sve to sagledavati u dobroj volji, što bi, kako je naveo, omogućilo Srbiji da u nekom realnom vremenu postane punopravna članica.

Ružić je ranije istakao da je u interesu srpskih građana da primenimo i uvažimo čitav vrednosni sistem koji se baštini u Evropskoj uniji, a "spekulacijama" i "senzacionalizmom" nazvao je to što se u pojedinim medijima pominju neki navodno novi uslovi za dalje napredovanje Srbije ka EU, dok Miščević kao meru uspeha u budućim predogovima i dalje navodi primenu Sporazuma o normalizaciji odnosa Beograd-Priština. Prema njenoj oceni taj proces je sada postao "normalna stvar koja više ne predstavlja veliki problem, već se samo dalje prati a napredak ocenjuje Evropska komisija".

 

Selaković: Srbija spremna za skrining

Ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković izjavio je danas da je Srbija spremna za početak sagledavanja stanja u pravosudnom sistemu od 25. septembra, kada u Briselu startuje eksplanatorni skrining u okviru pregovora o članstvu u Evropskoj uniji.

On je potvrdio da time praktično počinje dugi proces sagledavanja pravnog sistema Srbije iz ugla Evopske komisije i Evropske unije i ocenio da će u tom postupku do izražaja doći značaj donošenja Strategije i akcionih planova za reformu pravosuđa i borbu protiv korupcije.

Ministar Selaković predvodiće delagaciju Srbije koja će u Briselu 25. septembra prisustvovati otpočinjanju takozvanog eksplanatornog skrininga, posvećenog poglavlju 23 koje se odnosi na pravosuđe, borbu protiv korupcije i osnovna prava.

"To je otpočinjanje dugog procesa skrininga, sagledavanja pravnog sistema Srbije iz ugla Evopske komisije i Evropske unije, nakon ćega će uslediti takozvani bilateralni dijalog", rekao je Selaković.

On je objasnio da će u sredu i četvrtak EU, odnosno njeni predstavnici, predstaviti pravne tekovine EU u njihovim zakonodavstvima koje se tiču poglavlja 23.

"To je poglavlje koje otvara pregovore o ulasku i članstvu Srbije u EU i čijim zatvaranjem se faktički i završava ceo pregovarački proces", rekao je Selaković.

U delegaciji Srbije će, kako je najavio, osim predstavnika Ministarstva pravde i državne uprave biti i predstavnici Vrhovnog kasacionog suda, javnog tužilaštva, Visokog saveta sudstva, Državnog veća tužilaca, Agencije za borbu protiv korupcije kao i mnogih drugih državnih organa i regulatornih tela čije je učešće i mišljenje relevantno za otpočinjanje pregovora.

"Mi smo spremni. Sad će doći do izražaja značaj donošenja Strategije i Akcionih planova za reformu pravosuđa i borbu protiv korupcije", podvukao je Selaković.

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...