ADUT: Opozicija bi Sašu Jankovića za predsednika!
Foto: Dragan Kadić

Zaštitnik građana moguć kandidat za šefa države

ADUT: Opozicija bi Sašu Jankovića za predsednika!

Politika -

Lideri opozicije stali su u odbranu zaštitnika građana Saše Jankovića, koji se posle otvorene kritike vlasti i premijera našao na udaru najbližih saradnika Aleksandra Vučića.

Prema opreznim procenama naših sagovornika, nije isključeno da Janković bude zajednički predsednički kandidat opozicije.Lider DS Bojan Pajtić otkriva odakle taj oprez, pa kaže da ne želi da govori o Jankoviću kao predsedničkom kandidatu, uz ocenu da bi to imalo loš efekat.- Rano je govoriti o predsedničkom kandidatu. Kada bi neko sada bio najavljen kao kandidat, režimska medijska mašinerija bi ga rastrgla do izbora - smatra Pajtić.Pomiriti stavovePredsednica DSS u ostavci Sanda Rašković Ivić ne odbacuje mogućnost zajedničkog kandidata opozicije, ali napominje da je potrebno da se prethodno pomire stavovi u vezi sa ključnim političkim stavovima, poput evrofanatizma, NATO, Kosova...- I sami znate da će to teško ići, ali videćemo. DSS je podržao Jankovićev izbor i nije se pokajao. On je odlično radio svoj posao, a svako ko je moralan i čestit u Srbiji morao je da prođe kroz hajku koju mu je servirala vlast. On je od tih. O njegovoj kandidaturi i uopšte o nastupu opozicije na predsedničkim izborima još nismo razgovarali - objašnjava ona.Živković: Pravi kandidatNa probleme unutar opozicije upozorava i lider Nove stranke Zoran Živković. Kako kaže, Janković jeste dobar kandidat, ali on ne bi trebalo da bude kandidat neke političke stranke, pa ni cele opozicije.- Pogotovo što se danas postavlja pitanje šta je to opozicija. Ne vidim da se Saša Janković svojim izjavama preporučuje za kandidata na budućim predsedničkim izborima, ali bi bio dobar kandidat. Nova stranka se zalaže za reformu političkih institucija i zato je u programu Nove stranke predloženo da se predsednik bira u parlamentu, iz reda istaknutih nestranačkih ličnosti - ističe Živković, a u tom smislu Jankovića vidi kao idealnog kandidata.Vulin opet proziva- Mislim da Janković ispunjava sve te uslove, ali njegova kandidatura zavisi i od njegove volje i širine podrške koju bi dobio kao kandidat - poručuje lider Nove.Iz LDP i SDS juče niko nije želeo da komentariše Jankovićeve nastupe i njegove šanse za kandidaturu.Inače, Janković je i juče bio na meti predstavnika vlasti. Ministar rada Aleksandar Vulin izjavio je da je Janković zagazio u politiku i instituciju zaštitnika građana pretvorio u političku organizaciju.

Cvijetin MilivojevićVLAST TERA JANKOVIĆA NA IZBOREDirektor marketinške agencije „Pragma“ Cvijetin Milivojević kaže da je vlast hajkom na Sašu Jankovića dala dobru ideju opoziciji da takav vanstranački kandidat može da uđe u predsedničku trku.- Opozicija treba da crta foto-robot svog kandidata i on u ovom trenutku najviše liči na Jankovića. On je postao i te kako atraktivan zbog hajke koju mu vlast priređuje. Ipak, kako sada stvari stoje, opozicija teško da može da se ujedini oko zajedničkog kandidata jer oni ne uspevaju da se slože čak ni oko spremnosti da sarađuju sa vladajućim SNS - ocenjuje naš sagovornik.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track