Obama slušao Dačićev govor o džihadistima!
Foto: Rojters

Šef diplomatije imao niz sastanaka u Njujorku

Obama slušao Dačićev govor o džihadistima!

Politika -
Ministar spoljnih poslova juče se susreo sa Ketrin Ešton, s kojom je ugovorio oproštajni susret u Briselu; U Njujorku je juče usvojena rezolucija SB UN o stranim terorističkim borcima, koju je Srbija podržala, izjavio je Dačić

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić održao je juče govor na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u okviru 69. zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku, kojem je predsedavao američki predsednik Barak Obama.Kako Kurir saznaje, glavna tema zasedanja u Njujorku je borba protiv džihadista Islamske države Iraka i Levanta, a srpska delegacija, koju predvodi predsednik Tomislav Nikolić, učestvuje na svim skupovima. Osim prvog čoveka srpske diplomatije, govore su održali i Barak Obama, francuski predsednik Fransoa Oland, britanski premijer Dejvid Kamerun, ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov i drugi.Više od 140 lideraInače, juče je u Njujorku usvojena je i rezolucija SB UN o stranim terorističkim borcima. Srbija je kosponzorisala tu rezoluciju.- Rezolucija se prevashodno odnosi na teroriste Islamske države Iraka i Levanta. Dačić se juče sastao sa inostranim kolegama, među kojima je i ministar spoljnih poslova Švedske Karl Bilt. Susreo se i sa šefom diplomatije Alžira Ramtanom Lamamrom. Takođe, održao je i sastanak s resornim kolegom iz Singapura Kasivisvanatanom Šanmugamom, ali i Moldavije Natalijom German i Finske Erkijem Tuomiojom - navodi sagovornik Kurira.Srdačan susretInače, u Njujorku se juče okupilo više od 140 lidera zemalja sveta, kako bi razgovarali o nizu globalnih kriznih žarišta na zasedanju GS UN. Dačić se sreo sa šeficom diplomatije EU Ketrin Ešton i dogovorio se o susretu u Briselu.- Srdačno su se izljubili i upoznala ga je s novim britanskim ministrom spoljnih poslova Filipom Hamondom. U oktobru će se sresti i u Briselu - otkriva izvor Kurira.

Susret predsednikaOBAMA TOMI: SAMO TAKO NASTAVITETomislav Nikolić, predsednik Srbije, sreo se s prvim čovekom SAD Barakom Obamom i tom prilikom je američki predsednik uputio reči podrške našoj zemlji, odnosno započetim reformama. Naime, Nikolić i Obama su se sreli na prijemu koji se tradicionalno organizuje za učesnike Generalne skupštine i razmenili su nekoliko rečenica. Kako saznaje Kurir, Obama je na kraju razgovora poručio Nikoliću:- Nastavite dobro da radite.

Kao ItalijanDAČIĆ ŠARMIRAO MOGERINIJEVUMinistar spoljnih poslova Ivica Dačić šarmirao je buduću šeficu diplomatije EU Federiku Mogerini, pre dva dana na radnom ručku ministara zapadnog Balkana, na kojem je bio i komesar EU za proširenje Štefan File. Šef srpske diplomatije uputio je Mogerinijevoj nekoliko reči na italijanskom jeziku, iako je poznato da pri susretima sa stranim zvaničnicima uvek koristi usluge prevodioca.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track