VLADIMIR PUTIN: Šefa Rusije čuva misteriozna jedinica
Foto: Dado Đilas

SVE O POSETI GOSPODARA KREMLJA GOST SRBIJE NAJMOĆNIJI ČOVEK NA SVETU VLADIMIR PUTIN

VLADIMIR PUTIN: Šefa Rusije čuva misteriozna jedinica

Specijal -

Prvog čoveka Kremlja obezbeđuje Federalna služba obezbeđenja (FSO), koja je nastala iz čuvenog KGB. O pripadnicima ove jedinice ne zna se gotovo ništa, sve je pod velom tajne

Predsednika Rusije Vladimira Putina tokom posete Srbiji čuvaće najmoćniji tajni agenti na svetu - pripadnici ruske Federalne službe obezbeđenja (FSO). O pripadnicima FSO svet ne zna gotovo ništa! Služba vuče korene iz jedne uprave KGB, širokog je spektra delovanja i krajnje zatvorena.

Sve pod velom tajne

Teško da se među ruskim oružanim strukturama može naći neka koja je pod većim velom tajne od ove, pišu ruski mediji. Javnosti nisu dostupni nikakvi podaci o operacijama, niti bilo kakvi izveštaji. Ono što je poznato jeste da je na čelu službe 16 godina bio general Jevgenij Murov, stari Putinov saborac. Murov je postavljen na mesto direktora FSO samo 11 dana nakon Putinovog dolaska na čelo države. Murov, kao i Putin, potiče iz oružanih struktura Sankt Peterburga. U maju 2016. Murov je oslobođen dužnosti, a kao razlog se navodilo da je u godinama kada više ne može da radi u državnoj službi, a na njegovo mesto je došao njegov zamenik Dmitrij Kocnjev.

Ruska reč je svojevremeno objavila da se već godinama priča da ovi agenti za najrizičnije predsednikove poduhvate, poput ronjenja u batiskafu (mini-podmornici) na dno Bajkala ili pilotiranja lovačkim avionom, koriste Putinovog dvojnika.

foto: Dado Đilas

Agenti FSO nekad su na terenu u običnom odelu umešani u gomilu, a nekad se na događaju mogu videti u crnim odelima i s mikrofonom u ušima. Pored predsednika, oni obezbeđuju i sudije, svedoke, zvaničnike, državnu administraciju. Sredinom 2000. FSO se sukobio sa ostalim specijalnim službama u Rusiji, kao i adiministaracijom predsednika, a bitka se vodila za bliskost sa Putinom i kontrolu novca.

Hodajuća meta

Marko Nicović, bivši šef beogradske policije, kazao je da se, kad je reč o Putinu, koriste visokosofisticirane mere obezbeđivanja jer je reč o čoveku koji je hodajuća meta broj jedan u svetu:

- Putin je najzaštićenija meta broj jedan u svetu. Sve se proverava. Ljudi iz njegovog obezbeđenja su još pre nekoliko meseci bili u tzv. izvidnici kako bi do detalja pripremili plan zaštite. Sa njim uvek ide tim od 250 specijalaca.

Zabrana saobraćaja i parkiranja na trasi MUP SPREMAN ZA VAŽNU POSETU

Policija će u četvrtak, 17. januara, tokom Putinove posete, preduzeti maksimalne mere obezbeđenja, koje podrazumevaju potpunu zabranu saobraćaja i parkiranja na trasi kretanja Putina i zabranu saobraćaja na okolnim saobraćajnicama, saopštio je MUP. Načelnik saobraćajne policije za Beograd Dragan Bogosavac rekao je da će policija nakon prolaska Putina „preduzimati intenzivne mere u cilju normalizacije saobraćaja“. Bogosavac je pozvao građane da se tokom posete Putina pridržavaju uputstava policajaca angažovanih na poslovima obezbeđenja.

(Kurir.rs/E. K. /Foto: Dragana Udovičić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track