BUĐANOVAČKA NJIVA VEČNA KUĆA ZA AMERIČKI STELT: Kako je „nevidljivi“ postao vidljiv
Foto: Profimedia

dan sećanja

BUĐANOVAČKA NJIVA VEČNA KUĆA ZA AMERIČKI STELT: Kako je „nevidljivi“ postao vidljiv

Specijal -

Četvrtog dana NATO bombardovanja SRJ Protivvazdušna odbrana Vojske Jugoslavije uspela je da napravi do tada neviđeni podvig i obori američki stelt F-117A, poznatiji kao „nevidljivi“.

Američkom čudu od aviona, koje je svoju reputaciju steklo u Zalivskom ratu 1991. godine u Iraku, kada je 1.270 puta preletelo iračkim nebom neprimećeno, 27. marta 1999. godine doskočili su pripadnici Trećeg raketnog diviziona 250. raketne brigade PVO. Zahvaljujući sposobnosti jedinice, ispravnoj tehnici i maloj tehničkoj inovaciji, divizion je uspeo da sa zemlje pogodi „noćnog sokola“, koji je na svom poslednjem letu u 20.42 kljunom poljubio njivu u sremskom selu Buđanovci kod Rume.

„Nevidljivi“ je postao i te kako vidljiv, pošto ga je prethodno sa dve rakete tipa „neva“ gađala jedinica kojom je komandovao pukovnik Zoltan Dani.

Ostaće upisano u istoriji da je to bio prvi put da je oboren ponos NATO trupa izrađen u stelt tehnologiji. Dok je cela SRJ slavila podvig pripadnika PVO Vojske Jugoslavije, meštani sela Buđanovci dali su se u potragu za pilotom oborenog aviona Dejlom Zelkom, ali su američke snage uspele da ga bezbedno evakuišu.

Dok su jedni uz zvuke harmonike igrali na olupinama „nevidljivog“, drugi su njegove delove uzimali kao suvenir. O tome kako su Srbi uspeli da nadmudre „Elviru, gospodaricu noći“ (kompjuter u koji se pre borbenog leta F-117A unose precizne lokacije radara i određuje maršruta leta), pisao je njujorški list Njuzvik u julu 1999. godine.

Kurir.rs/S. T./Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track