SPECIJAL KURIRA ZLATNA GROZNICA! LEGENDA PEKA: Poslednji pravi lovac na blago
Foto: Shutterstock

Zlatna groznica

SPECIJAL KURIRA ZLATNA GROZNICA! LEGENDA PEKA: Poslednji pravi lovac na blago

Specijal -

Ne odustaje: Nebojša Trailović zvani Perica ima najduži staž među ispiračima u Majdanpeku i okolini, a zanat predaka ispekao je u Australiji

Nebojša Trailović (62), svima znan kao Perica, ima najduži staž među ispiračima zlata u Majdanpeku i okolini, ali trebalo je da ga sudbina baci u Australiju da tamo nauči zanat svojih predaka.

Nije mu, u početku, išlo loše u životu: jedinac iz dobrostojeće familije, završio je mašinsku školu, zaposlio se u moćnom Rudniku bakra u Majdanpeku i posle samo godinu i po otišao u vojsku. U selu je ostala devojka, da ga čeka.

Neobičan život... Nebojša Trailović
Neobičan život... Nebojša Trailovićfoto: Zorana Jevtić

Iseljenička viza

Njena je porodica, međutim, nekako u to vreme dobila iseljeničku vizu za Australiju, pa Perica u nekoliko navrata beži iz kasarne u selo da je nagovori da ostane. Kad su ga najzad uhvatili, dobio je 18 meseci robije. Dok čeka odgovor na žalbu, ženi se njome, a onda beži preko granice da izbegne zatvor i da se dočepa Australije, gde njegova draga treba da ide.

Ali u ono vreme država nije praštala onima koji su je ostavljali. Zbog muža emigranta, Peričinoj ženi oduzimaju pasoš, pa ona sa ćerkom, koja se u međuvremenu rodila, ostaje u Srbiji, kod svekra i svekrve. Perica je već u Australiji, odakle šalje saglasnost za razvod, mislili su formalni... Ona se posle šest-sedam godina preudala i stigla kod svojih, u Australiju, a on se posle devet godina oženio Australijankom italijanskog porekla, s kojom je dobio još petoro dece, dva sina i tri ćerke.

foto: Zorana Jevtić

Jedan njegov prijatelj postao je narkoman. Da bi mu pomogao, Perica je kupio konzerve hrane, pušku pumparicu i psa, stavio drugara u u džip i povezao negde daleko od grada i dilera. Tako su, lutajući, naišli na ispirače na reci Palma riva. Ostao je s njima 12 godina, najviše kao nadzornik. - Mogao sam za sebe da uzimam zlato šakom - kaže.

Ovako izgleda grumen... Alat je i danas  najčešće od drveta
Ovako izgleda grumen... Alat je i danas najčešće od drvetafoto: Zorana Jevtić

U Todorovoj reci

A kad je kazna u Srbiji zastarela, vratio se. Deca i unučad mu žive u Australiji, Italiji i ovde.

A on, sa iskustvom iz Australije, eno ga u pritoci Peka, u Todorovoj reci...

Istina, sve ređe lopatom pesak presipa u ispitak. - Reuma - kaže kratko.

Ledena voda učinila je svoje.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track