SPECIJALNO ZA KURIR ENDI VILSON: Požnjećemo ono što smo posejali
Foto: Privatna Arhiva

MOŽE LI EVROPA DA KONTROLIŠE EKSTREMISTE

SPECIJALNO ZA KURIR ENDI VILSON: Požnjećemo ono što smo posejali

Specijal -

Jedan od rezultata rata u Siriji jeste pomoć islamistima u regrutovanju i podsticanju radikalizacije muslimana širom sveta

Na četvrtu godišnjicu napada u pariskom klubu Bataklan moramo se zapitati da li su Evropa i svet postigli napredak u kontroli i borbi protiv ekstremizma?

Da li je bilo šta vredno učinjeno da se osećamo sigurnije od ovog i sličnih zločina u Belgiji, Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Švedskoj, Finskoj, Španiji, SAD...? Nažalost, rekao bih - NE.

Iako policije i obaveštajne agencije daju sve od sebe (sa nedovoljnim budžetima i radnom snagom) kako bi suzbile i rešavale pretnje terorističkim napadima, to je samo kratkoročni i vrlo ograničen odgovor.

Savršeno okruženje

Kada rešavate problem, uvek morate da potražite njegov izvor. Ako niste slepi, sasvim je jasno da se izvor islamskih i neonacističkih problema s kojima se Evropa i SAD sada suočavaju svodi na akcije zapadnih vlada u Iraku, Siriji, Jemenu, Libiji... Stvorile su savršeno okruženje za islamske ekstremiste i nacističke grupe koje stiču uticaj, regrutuju i šire propagandu.

Zašto bi SAD i Evropa želele da započnu ratove? Jednostavan odgovor je ono što je predsednik Tramp potvrdio - nafta. Irak i Libija imaju velike zalihe, a sirijska vlada blokira izgradnju naftovoda koji iz zalivskih zemalja ide u Sredozemlje. Sirijsku vladu ne vole ni Zapad, ni zalivski Arapi, ni Izrael - svi bi radije videli neku lutku na Asadovom mestu.

Jedan od rezultata rata u Siriji jeste pomoć islamskim ekstremističkim grupama u regrutovanju i podsticanju radikalizacije muslimana širom sveta. S druge strane, ističe se potpuno nepoznavanje problema u desničarskim i nacističkim organizacijama u Evropi i SAD. Na društvenim mrežama objavljuju fotografije i video-zapise najavljujući kako će uništiti islam. Ovi idioti žive u Diznijevom svetu mašte i slepom patriotizmu, ne razumeju da njihove vlade finansiraju i naoružavaju islamske teroriste.

Evropo, probudi se!

Osim što su izgubile rat koji su započele u Siriji, evropske zemlje pomogle su destabilizaciji Evrope i omogućile poligon za islamski, levičarski i desničarski ekstremizam.

Evropljani treba da se probude, sagledaju zločine i korupciju pod okriljem lažne humanosti. Evropa se može povratiti, ali to će predvoditi oni kojih trenutno nema - lideri koji će raditi za narod i državu, a ne za sebe.

ENDI VILSON

foto: Privatna Arhiva

- bivši pripadnik britanskog SAS, elitne specijalne jedinice

- savetnik za bezbednost

- privatni istražitelj

- specijalista za organizovani kriminal i borbu protiv terorizma

- pisac

Gadafi razmišljao dugoročno EVROPA ĆE ZA 200 GODINA BITI ISLAMSKA

foto: Profimedia

- Bivši lider Libije, pukovnik Muamer el Gadafi, rekao je da će Evropa za 200 godina biti islamska i, da budem iskren, stvari bi mogle tako da se odvijaju. Razmišljao je dugoročno. U zapadnoj Evropi i SAD političari misle najviše za četiri godine - dok su na vlasti; u korist njih samih i saradnika, a ne država. Definitivno ne misle o hrišćanstvu. A ako biste pitali ljude kako će izgledati njihove zemlje, siguran sam da bi se većina složila sa Gadafijem -piše Vilson.

Kurir.rs/ Autori Branka Mitrović, Rajko Nedić Foto: privatna arhiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track