SIROMAŠNI VOJNICI HRISTA I SOLOMONOVOG HRAMA POSTALI SU MOĆNI BANKARI Evo zašto su jedan kralj i papa uništili vitezove templare
Foto: Shutterstock

SIROMAŠNI VOJNICI HRISTA I SOLOMONOVOG HRAMA POSTALI SU MOĆNI BANKARI Evo zašto su jedan kralj i papa uništili vitezove templare

Specijal -

Katolička crkva je tokom svog postojanja imala mnogo monaških i viteških redova, ali jedan od najčuvenijih bili su vitezovi templari.

Ovaj red bio je veoma moćan i popularan u 12. i 13. veku, da bi početkom 14. bio uništen.

DEVET KRSTAŠA

Devet francuskih vitezova krstaša je 1118. tražilo od kralja Boldvina II da im dozvoli da se smeste u ruševinama Solomonovog hrama i odatle štite hodočasnike koji dolaze u Svetu zemlju. Dozvola im je data i ubrzo je nastao Red siromašnih vojnika Hrista i Solomonovog hrama. Uprkos imenu, ubrzo su postali veoma bogati, moćni i uticajni.

- Templari su brzo stekli reputaciju efikasnih ratnika i privukli su mnogo regruta. Bogati patroni su im davali novac i zemlju na kojoj su ovi gradili zamkove i imali farme. Koristeći osnovu sličnu oktagonalnoj osnovi hrama u Jerusalimu, templari su sagradili jedinstvene okrugle crkve. Oni su bili i glavni bankari hodočasnika u Svetoj zemlji. Posle dva veka uspona, vitezovi templari postali su toliko moćni da su ih pojedini vladari smatrali pretnjom. Francuski kralj Filip IV 13. oktobra 1307. uhapsio je sve vitezove templare na svojoj zemlji i, optužujući ih za jeres i sodomiju, preuzeo je svu njihovu imovinu. Kako papa nije zaustavio akciju, i drugi vladari su uradili isto, a veliki majstor Žak de Mol je spaljen na lomači - navodi Frenk Flin u "Enciklopediji katolicizma".

Kako dodaje, s vitezovima templarima nije ubijena i njihova reputacija. Razlog što su fascinirali ljude je bio taj što su predstavljali svojevrsnu bankarsku organizaciju kojom su postavili i temelje modernog bankarstva.

- Pojavile su se mnoge legende o templarima, od kojih je najčuvenija ta da su pronašli sveti gral. Dugo se pričalo i da je organizacija nastavila da postoji, ali kao tajni pokret koji samo čeka trenutak povratka na javnu scenu. Posle Francuske revolucije, novi templarski pokret osnovali su francuski masoni Filip Ledru i Bernar-Rajmon Fabre-Palapra. Oni su osnovali i gnostičku crkvu, koja je trebalo da se takmiči s katoličkom - navodi Flin.

Majkl Njutn u "Enciklopediji zavera i teorija zavera" navodi da, kada su templari uništeni, da su optuženi za satanizam, da su praktikovali homoseksualizam i da su obožavali pagansko božanstvo po imenu Bafomet.

POSLEDNJI VELIKI MAJSTOR

- Poslednji veliki majstor Žak de Mol navodno je, dok je goreo na lomači 19. marta 1314, prokleo kralja Filipa i papu Klimenta rekavši da će mu se priključiti u roku od godinu dana. Da li je priča istinita ili lažna, nije važno, ali su obojica zaista umrla brzo za njim - papa mesec dana, a Filip sedam meseci kasnije. Zvanično, templari nisu više postojali, ali mnogi istoričari tvrde da su opstali i da i dalje postoje - navodi on.

O njima postoji mnogo različitih teorija, od već spomenute tvrdnje da su pronašli sveti gral do te da su otkrili Ameriku pre Kolumba i da su u Novi svet prebacili zavetni kovčeg.

- Tokom šezdesetih oblikovana je još jedna legenda. Pjer Plantar, minorna figura u okultnoj zajednici Francuske, razvio je teoriju da su templari osnovani kako bi otkrili dokumenta koja bi potvrdila tvrdnje Merovinga, prve kraljevske dinastije Francuske, koju su uklonili uzurpatori. Njegove ideje su bile da su vitezovi našli dokumenta o tome da su Merovinzi potomci Isusa i Marije Magdalene, što je teorija koja je postala popularna nakon objavljivanja knjiga "Sveta krv, sveti gral" i "Da Vinčijev kod".

Kurir.rs/Andrija ivanović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track