NAPADOM HAMASA NA IZRAEL JOŠ JEDNOM SE POKAZUJE KOLIKA JE OPASNOST OD TERORIZMA! Svetu preti više terorističkih grupa
Foto: Shutterstock

OPASNO

NAPADOM HAMASA NA IZRAEL JOŠ JEDNOM SE POKAZUJE KOLIKA JE OPASNOST OD TERORIZMA! Svetu preti više terorističkih grupa

Specijal -

Navršilo se nedelju dana od početka krvavog sukoba Izraela i Palestine! Obe strane broje žrtve i postavljaju ultimatume.

Katastrofa

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu poručuje da Hamas mora da bude slomljen kao i tzv. Islamska država. Za to vreme Hamas ne odustaje, navodi da su napad planirali dve godine, te da se ne plaše izraelskih kopnenih snaga.

Istovremeno, u Pojasu Gaze je najgora humanitarna kriza u istoriji, a iz Tel Aviva poručuju da struje i vode neće biti dok se ne puste taoci. Bolnice su pune ranjenih i mrtvih. Sve im nedostaje, a lekari strahuju da će se bolnice uskoro pretvoriti u groblja.

Broj interno raseljenih Palestinaca zbog sukoba Izraela i Hamasa porastao je na više od 423.000, saopštile su juče Ujedinjene nacije, dodavši da je reč o 20 odsto stanovništva Pojasa Gaze.

U ovom ratu nemalu ulogu ima i još jedna teroristička organizacija - Hezbolah. Upravo je Hezbolah preuzeo odgovornost za ovonedeljni napad preciznim projektilima na Izrael iz Libana.

Specijal
foto: Kurir

Pošast civilizacije

Brutalni sukob Izraela i Palestine još jednom je pokazao da je terorizam jedna od najvećih pošasti savremene civilizacije.

Docent Fakulteta bezbednosti Vladimir Ajzenhamer rekao je za RTS da je ovo, sasvim izvesno, za Izrael ono što je 11. septembar bio za SAD.

- Kao što smo videli, iako su SAD pretrpele žrtve i imale posle 11. septembra jedan udar na sopstveni ponos, nakon toga su imale ofanzivu koja je u spoljnopolitičkom smislu u Americi potvrdila taj momenat unipolarnosti SAD. Ovo što se sada desilo, iako je pokazalo da je Izrael slab u neku ruku, omogućiće mu da u svom regionu potvrdi svoju unipolarnost i da se potvrdi kao vojna sila bez presedana - ocenio je Ajzenhamer.

Međutim, nisu Hamas i Hezbolah danas jedina opasnost u svetu. Jače ili slabije, danas širom sveta deluju i talibani, Al Kaida, Al šabab, Islamska država, Džamat nusrat...

HAMAS - Palestinska paravojna organizacija, pokret i politička stranka

Specijal
foto: EPA MOHAMMED SABER

Mesto delovanja: Pojas Gaze, ima saveznike u Siriji, Iranu, Kataru, Avganistanu...

Počeci: Osnovan je 1987. nakon Prve intifade (palestinskog ustanka), kao ogranak međunarodne organizacije Muslimansko bratstvo iz susednog Egipta. Ideologija mu se zasniva na sunitskom islamizmu i anticionizmu. Prvi sukob sa Izraelom imao je 1989, a dve godine kasnije osniva svoje vojno krilo - Brigade el Kasam.

Vrhunac: Politički prodor Hamas je napravio 2006, kada osvaja većinu - 76 od 132 mesta u palestinskom parlamentu, nakon čega ističe zahtev za formiranje države Palestine na okupiranim teritorijama. Posle sukoba sa umerenim Fatahom, Hamas zadržava upravu u Pojasu Gaze, a Fatah ostaje na vlasti na Zapadnoj obali.

VOĐE:

Osnivač je šeik Ahmed Jasin, slepi paraplegičar, koji je rođen u Aškelonu, odakle se preselio u Pojas Gaze. Danas Hamas vodi Ismail Hanije.

Specijal
foto: Printscreen

Sudbina vođa:

Šeik Jasin je nekoliko puta bio na meti izraelske armije. Likvidiran je projektilom iz vazduha marta 2004. Na njegovoj sahrani bilo je više od 200.000 ljudi. Nasledio ga je Abdel Aziz el Rastini, ubijen iste godine.

HEZBOLAH - Šiitska islamistička politička i vojna grupa

Specijal
foto: EPA WAEL HAMZEH

Mesto delovanja: Ima oko 100.000 boraca u Libanu, saveznici u Siriji, Libanu, Kataru.

Počeci: Osnovan 1985. posle rata u Libanu. Ideologija: islamski nacionalizam, panislamizam, anticionizam... Osnovan je uz pomoć 1.500 instruktora iranske Islamske revolucionarne garde. U svom osnivačkom manifestu zahtevao je proterivanje Amerikanaca, Francuza i njihovih saveznika iz Libana. Organizovao dobrovoljce za rat u BiH 90-ih.

Vrhunac: Od 2006. uticaj njegovog vojnog krila značajno raste i postaje moćniji od libanske armije, zbog čega Hezbolah nazivaju državom u državi. Dobija ministarska mesta i širi uticaj.

VOĐE:

Osnivač je Abas el Musavi, šiitski sveštenik koji je studirao je u Iraku, gde je potpao pod uticaj radikalnog islamskog iranskog sveštenika Ruholaha Homeinija.

Specijal
foto: Printscreen

Sudbina vođa:

Abas el Musavi je likvidiran u napadu izraelskih specijalaca 1992. Nasledio ga je Hasan Nasrala.

AL KAIDA - Sunitski islamski ekstremisti, salafisti

Specijal
foto: Printscreen

Počeci: Mreža dobrovoljaca, tj. mudžahedina u sovjetskom ratu u Avganistanu, koja je imala podršku SAD, prerasla je 1988. u organizaciju nazvanu Al Kaida, što znači temelj.

Vrhunac: Napad u Njujorku i Vašingtonu 11. septembra 2001. najsmrtonosniji je teroristički napad u istoriji, a izvela ga je upravo ova grupa.

VOĐE:

Osama bin Laden (1988-2011), Ajman el Zavahiri (2011-2022)

Specijal
foto: Printscreen

Sudbina vođa:

Ubijeni u američkim specijalnim operacijama, prvi u Pakistanu, drugi u Avganistanu.

ISLAMSKA DRŽAVA - Sunitski islamski ekstremisti, salafisti

Specijal
foto: Printscreen

Počeci: Pod imenom Organizacija monoteizma i džihada, ova grupa je osnovana 1999. i delovala je prvo u Iraku. Od 2004. do 2006. bili su Al Kaida u Iraku, od 2006. Islamska država Iraka, pa od 2013. Islamska država Iraka i Sirije i, na kraju, 2014, kada je proglašen kalifat, samo Islamska država (IS).

Vrhunac: U vreme najveće moći kontrolisali su velike delove Sirije i Iraka, ali i delove Libije. Njihovo prvenstvo priznale su grupe poput Boko harama.

VOĐE:

Abu Musab el Zarkavi (1999-2006), Abu Hamza el Mudžahir (2006-2010), Abu Bakr el Bagdadi (2010-2019)

Specijal
foto: Printscreen

Sudbina vođa:

Svi ubijeni u američkim bombardovanjima ili specijalnim operacijama.

TALIBANI - Sunitski islamski ekstremisti, deobandisti

Specijal
foto: EPA GHULAMULLAH HABIBI

Počeci: Pojavili su se 1994. kao jedna od frakcija u građanskom ratu u Avganistanu, a 1996. preuzeli su vlast u zemlji i uspostavili oštar islamski sistem.

Vrhunac: Talibani (studenti) kontrolisali su Avganistan od 1996. do 2001, pa su prošle godine ponovo preuzeli vlast po povlačenju SAD.

VOĐE:

Muhamed Omar (1996-2013), Ahtar Mansur X (2015-2016), Hibatula Akundžada (od 2016)

Specijal
foto: Printscreen

Sudbina vođa:

Prvi lider je umro od bolesti, drugog su ubili američki dronovi.

AL ŠABAB - Sunitski islamski ekstremisti, salafisti

Specijal
foto: Printscreen

Počeci: Nastali su u vreme rata u Somaliji, a 2012. zakleli su se na vernost Al Kaidi i El Zavahiriju.

Vrhunac: Tokom 2014. držali su velike delove Somalije, ali su od sukoba sa Al Kaidom u povlačenju. Trenutno imaju oko 10.000 boraca.

VOĐE:

Ahmed Godane (2007-2014), Ahmad Umar (od 2014)

Specijal
foto: Printscreen

Sudbina vođa:

Prvi lider ubijen u napadu dronom.

JAMA’AT NUSRAT - Sunitski islamski ekstremisti, salafisti

Počeci: 2. marta 2017. lideri su objavili ujedinjenje nekoliko terorističkih organizacija iz regiona Sahela u podsaharskoj Africi. Zakleli su se na vernost Al Kaidi.

Vrhunac: 2021. postali su jedna od četiri najsmrtonosnije terorističke organizacije, a pretekli su Boko haram.

Mesto delovanja: Region Sahel u Africi

VOĐA:

O Ijad Ag Gali (od 2017)

Specijal
foto: Printscreen
Specijal
foto: Kurir

Ekipa Kurira

Bonus video:

04:36

HAMAS UDARIO JEVREJE TAMO GDE SU NAJTANJI?! Vojni komentator: Znali su reakciju Izraela! Ovo je zlatno doba za vojnu industriju

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja