"SAD NE ŽELE PROBLEME NA ZAPADNOM BALKANU" Ilić: Države koje garantuju rešenje za KiM odavno su izgubile diplomatski kredibilitet
Nenad Vuković i Milutin Ilić, Foto: Kurir Televizija, Shutterstock

kurir tv

"SAD NE ŽELE PROBLEME NA ZAPADNOM BALKANU" Ilić: Države koje garantuju rešenje za KiM odavno su izgubile diplomatski kredibilitet

SRBI NA KIM -

Formiranje Zajednice srpskih opština jedna je od ključnih tačaka za rešavanje kosmetske krize. Kurti se protivi toj i ideji, dok se Sjedinjene američke države ne osvrću mnogo na njegove izjave, nego kažu da će Zajednica biti formirana, sa ili bez Kurtija.

A da li je i šta potrebno za smirivanje i rešenje pitanja na KiM, voditeljka Snežana Petrović pitala je goste jutarnjeg programa Redakcija, Nenada Vukovića, predsednika Društva lobista Srbija i Milutina Ilića, predsednika nevladine organizacije Geopolitikon i nezavisnog novinara.

Aljbin Kurti kaže da je francusko-nemački predlog dobra osnova za dalje pregovore, međutim i dalje se protivi formiranju ZSO. Kaže da je to aparthejd.

Dokle će Kurti insistirati na toj svojoj retorici, a zbog koje je između ostalog na meti i kritika Zapada izjasnio se Nenad Vuković.

- Naravno da je vrlo teško reći nešto novo i fundamentalno vezano za ovu temu. U lobiranju je vrlo važno znati ko je donosilac odluka. Imamo posla sa administracijom kosovskih Albanaca koja ne igra čisto. Oni nisu donosioci odluka, ali mogu biti remetilac faktora, ali možemo reći ko su im mentori i saveznici. Aktivno učešće i dogovor sa Srbijom može rešiti ovo pitanje suštinski - rekao je Vuković, pa podvukao suštinu:

01:33

SAD NE ŽELI PROBLEME NA ZAPADNOM BALKANU

- Pokušavate da otcepite Kosovo na etničkom elementu, suštinski Albanci imaju dobre savetnike i uvek će to raditi, naročito ta lobistička strategija prigovaranja, nagomilavanja prigovora. Oni imaju ozbiljne savetnike - dodao je.

Ilić je dao mišljenje o odnosima Kurtija, Prištine i Zapada.

- Jednostavnost pravila uobičajene prakse međunardonog pregovaranja i medijacija, prikazuje nam dve strane: Imamo odmetnutu srpsku pokrajinu koju predstavlja Priština u sporu sa matičnom državom Srbijom. Sa druge strane imamo dve moćne države Nemačku i Francusku, a prema mom mišljenju, oni su izgubili diplomatski kredibilitet - rekao je pa podsetio na proteste koji su bili protiv Drejtona, na koji se sad Srbija poziva.

- SAD ne žele, dok traje front u Ukrajini ne žele probleme na Zapadnom Balkanu - dodao je.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track