"KURTI POSTAJE OČIGLEDAN TERET SVIM MEĐUNARODNIM FAKTORIMA!" Stručnjaci o budućnosti KiM: On Americi takav ne treba (VIDEO)
Foto: Kurir

KURIR TV

"KURTI POSTAJE OČIGLEDAN TERET SVIM MEĐUNARODNIM FAKTORIMA!" Stručnjaci o budućnosti KiM: On Americi takav ne treba (VIDEO)

Politika -

Vodeće zemlje sveta su, za promenu, podržale Srbiju, a nedvosmisleno su osudile agresiju koju prema srpskom stanovništvu na Kosovu i Metohiji sprovodi Aljbin Kurti.

Svih pet članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija - Sjedinjene Američke Države, Francuska, Kina, Velika Britanija i Rusija izrazile su osudu svih destabilizujućih akcija Prištine.

Kosovo, KiM, Zvečan, radnici opštine
foto: Kurir

Ovo se desilo prvi put i to nakon što je Amerika uvela konkretne sankcije. Državni sekretar SAD Entoni Blinken pozvao je Prištinu da smesta preduzme korake koji će da smanje tenzije, ali je Kurti, suprotno od toga, poradio na izazivanju novih.

On je Blinkenovo upozorenje nazvao "naivnim i beskorisnim", pozivajući Ameriku "da porazmisli o sankcijama prema tzv. Kosovu i da ih uvede Srbiji". O krizi na KiM govorilo se i u Moldaviji, na Samitu Evropske zajednice u Kišinjevu gde učestvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je poručio da je uz Ukrajinu, Kosovo i Metohija postalo glavna tema. Razgovarao je sa brojnim evropskim liderima, ali je istakao da Priština nije htela susret sa srpskom delegacijom.

U Usijanju stručnjaci analiziraju sve okolnosti u kojima se nalazi južna srpska pokrajina, a oni su Milovan Božinović, nekadašnji ambasador Srbije u Austriji i Nemačkoj i Nenad Vuković, predsednik Društva lobista Srbije.

Zvečan, Kosovo, Kosovo i Metohija, KIM, KiM
foto: Mladen Miletić/Kurir Tv

Božinović se osvrnuo na dobrobiti koje ovaj preokret može, i koje jeste, doneo.

- Kurti je ovog puta otišao predaleko. Konflikt se sada nalazi na silaznoj putanji što se tiče njegove užarenosti. Zenit samog Kurtija je prošao. On postaje očigledan teret svim međunarodnim faktorima. On Americi takav, kakav je sada, ne treba. Imamo trenutnu situaciju koja toliko budi optimizam da će se ići ka smirivanju, uz tu dominantnu ulogu SAD, koje su se jedno vreme izvlačile iz tog konflikta ili ostavili drugima da ih rešavaju. Takođe, sastanak u Kišinjevu je vrlo važan - započeo je Božinović.

Potom je Božinović komentarisao oslabljenje fotelje Aljbina Kurtija, te je rekao da to ne znači da će naši ciljevi biti odmah saslušani:

- Kurtijeva fotelja je proizvod dve okolnosti. Biračkog tela koje ga je izbaralo i Amerike kao sponzora, odnosno autora te lažne države. To što je Kurtijeva fotelja oslabila ne znači da će naši ciljevi, želje i planovi biti odmah ostvareni. Amerika će tu ući kao arbitar, videvši da ni jedna od konflitnih strana, zbog svog političkog habitusa, ne može da proizvede kompromis, nego treba neko ke će reći kako će biti. Ako bi Kurti pobedio sa svojom idejom, koja je prst u oko svakom zdravom razumu, to bi bilo toliko poniženje za Srbiju. Ovakva Srbija je dragoceniji faktor Americi nego bilo koji Kurti sa svojim političkim egzibicijama.

01:25

KURTI POSTAJE OČIGLEDAN TERET SVIM MEĐUNARODNIM FAKTORIMA! Stručnjaci o budućnosti Kosova: On Americi takav ne treba

Vuković je rekao da je Kurti svoj interes stavio iznad američkog:

- Kurti je očigledno stavio svoj interes iznad američkog. Američki interes je definitivno da region bude miran. Tvrdim da Americi ovde odgovora samo stabilna situacija. Bilo kakvi veći neredi ovde su trijumf za Rusiju. Imamo možda malo jaču kartu za pregovore i dogovore sa Amerikom nego što mislimo.

Vuković je komenarisao izbore, rekavši da trebaju reprezentativni predstavnici.

- Pitanje novih izbora, gde bi opštine dobile reprezentativne predstavnike, je pitanje političkog dogovora sa političkim Zapadom, a isto tako i garancija. Sa kosovskom stranom koja se poigrava, govori da hoće, pa da neće, pa kaže idite preko granice ili u zatvora, koja ne pušta ni sveštenike, koja hapsi ljude jer obuku majice... Nadam se da su svi shvatili da uz ovaj odnos kosovskih Albanaca Srbima nema opstanka - zaključio je Vuković.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja