NASTAVLJENO SUĐENJE SRBINU ZBOG NAVODNOG RATNOG ZLOČINA: Svedok opovrgao tvrdnje tužilaštva
Foto: Foto: Kosovo Online

PRIŠTINA

NASTAVLJENO SUĐENJE SRBINU ZBOG NAVODNOG RATNOG ZLOČINA: Svedok opovrgao tvrdnje tužilaštva

SRBI NA KIM -

Svedočenjem B.T. iz Ajnovca, u osnovnom sudu u Prištini nastavljeno je suđenje Zlatanu Arsiću iz istog sela kod Kosovske Kamenice, optuženog za navodni ratni zločin tokom sukoba na Kosovu I Metohiji 1999 godine.

Tasić je rekao da je osumnjičeni Arsić od 1998 godine bio u Kraljevu, na služenju vojnog roka, kao pripadnik vojne jedinice. Onda je prekomandovan na KiM, u kasarnu u Prizrenu. Na pitanje branilaca “da li je Zlatan bio pripadnik policije?”, svedok je rekao da “sigurno zna da Zlatan Arsić nikada nije bio pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova”.

- On je sa 20 godina otišao na služenje vojnog roka. Postojala je procedura za ulazak u sastav policije. Odslužen vojni rok ili završena srednja škola. Po izlasku iz vojske, juna meseca 1999 godine i kasnije, po okončanju sukoba, viđao sam ga u uniformi kosovske policije - ispričao je svedok.

Dodao je da Zlatana zna kao poštenog čoveka, i da su svi koji su čuli šta mu se stavlja na teret, bili iznenađeni. Naveo je da u Kosovskoj Kamenici 1999. godine gotovo da i nije bilo ratnih sukoba.

Zlatana Arsića Tužilaštvo u Prištini tereti da je navodno u martu 1999. godine, kao službeno lice u policijskoj stanici u Kosovskoj Kamenici, zajedno sa drugim pripadnicima tadašnje policije SRJ, navodno tukao Albanca B. M., nanevši mu teške povrede.

Takođe, kako tvrde iz tužilaštva, “postoji osnovana sumnja da je okrivljeni Z. A. u periodu februar-mart 1999. godine, u saradnji sa, kako navode, drugim pripadnicima srpske policije i paravojnih grupa, učestvovao u maltretiranju, proterivanju i raseljavanju albanskih civila iz Kosovske Kamenice i okoline, nakon čega je pljačkao njihove kuće”.

Svedok B.T. I Arsićeva porodica, demantovali su da je bio policajac u sastavu MUP-a Srbije, kao i da je u vreme za koje ga optužuju imao 20 godina.

Ranije ovog meseca u sudu je ispitivan navodno oštećeni Albanac B. M., izjavivši da ga je Arsić, u martu 1999. godine, zajedno sa drugim uniformisanim i naoružanim pripadnicima srpske policije, tukao i „nehumano mučio, nanevši mu teške povrede, traumu i zdravstvene posledice“.

Zlatan Arsić, kao bivši pripadnik kosovske policije, izjasnio se u novembru prošle godine pred Osnovnim sudom u Prištini da nije kriv za dela kojima ga terete.

Uhapšen je u martu prošle godine I od tada je u pritvoru u Podujevu.

Kurir.rs

Bonus video:

01:29

EVO KOLIKI PROCENAT SRBA JE NAPUSTIO KOSOVO! Stručnjaci o ugrožavanju našeg naroda: Albanci su ušli u crkvu, obukli mantiju...

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track