SRPSKA LISTA NA SASTANKU S DELEGACIJOM EU: Priština iseljava Srbe pred očima međunarodne zajednice
Foto: Kosovo online printscreen

predočeni dokazi

SRPSKA LISTA NA SASTANKU S DELEGACIJOM EU: Priština iseljava Srbe pred očima međunarodne zajednice

SRBI NA KIM -

BOGRAD - Predsednik Srpske liste Zlatan Elek je danas u Kosovskoj Mitrovici, na sastanku članovima Radne grupe saveta EU za Zapadni Balkan (COWEB) i Službe spoljnih poslova EU (EEAS) ukazao na "jednostrane i eskalatorne poteze Prištine koji su doveli do iseljavanja Srba sa svojih ognjišta pred očima međunarodne zajednice".

U saopštenju Srpske liste piše da su na tom sastanku "predočeni dokazi i učesnicima podeljen materijal koji jasno govori o aktivnom delovanju Prištine protiv procesa za smenjivanje lažnih gradonačelnika u opštinama na severu Kosova i Metohije".

Navedeno je da je "kao rešenje jasno predočena potreba da Priština najhitnije primeni potpisane sporazume i u skladu sa dogovorima iz 2013. i 2015. godine formira Zajednicu srpskih opština čime bi se jedan deo problema rešio na terenu".

Kako prenosi Kosovo online, Srpska lista saopštila je da su njeni članovi upoznali svoje goste o sistematskom i institucijalnom nasilju usmerenom ka Srbima.

"Na sastanku je posebno bilo reči o sistematskom institucionalnom nasilju koje režim Aljbina Kurtija sprovodi protiv srpskog naroda kršeći kolektivna i pojedinačna prava naših građana, i odbijajući da poštuje potpisane sporazume, a pre svega onaj o obavezi formiranja Zajednice srpskih opština", navodi se u saopštenju.

Delegacija Srpske liste je ukazala n"a sve jednostrane i eskalatorne poteze Prištine koji su doveli do iseljavanja Srba sa svojih "ognjišta pred očima međunarodne zajednice.

Na sastanku su predočeni dokazi, a učesnicima u debati podeljeni su materijali koji jasno govore o aktivnom delovanju Prištine protiv procesa smene četiri gradonačelnika u opštinama na severu Kosova.

"Kao rešenje je jasno predočena potreba da Priština najhitnije primeni potpisane sporazume i u skladu sa dogovorima iz 2013. i 2015. godine formira Zajednicu srpskih opština čime bi se jedan deo problema rešio na terenu", poručuju iz Srpske liste.

Kurir.rs/Beta/Kosovo online

Bonus video:

07:43

PRIŠTINA VRŠI KULTURNI GENOCID NAD SRBIMA! Eksperti o proglašavanju pravoslavne crkve katoličkom: CILJ JE DA SE IZGUBI TRAG SRBA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track