VRŠČANIN JAČI OD ZAPADNOG NILA: Prle pobedio groznicu

Komarac ga ujeo prvi put u životu

VRŠČANIN JAČI OD ZAPADNOG NILA: Prle pobedio groznicu

Srbija -
Imao sam sreću što nemam niti jednu pridruženu bolest, pa je lečenje napredovalo. Primio sam preko 40 infuzija, imao sam izuzetnu pažnju mladog lekara i volju u ozdravljenje, kaže Dragan Markov

VRŠAC - Vrščanin Dragan Markov Prle, poznat sugrađanima po izuzetnoj volji i samokontroli, ali i velikoj ljubavi ka Crvenoj Zvezdi, preživeo je ni manje ni više nego groznicu Zapadnog Nila. Da sve bude apsurdnije, Prle kaže da je to bio prvi put u njegovom životu da ga je ubo komarac.U Vršcu su letos registrovana tri slučaja ove groznice. Jedan pacijent je, nažalost, umro, drugi se zbog teških reakcija lečio na Infektivnoj klinici u Beogradu, a Prle na Infektivnom odeljenju vršačke bolnice."Ako me pitate kada i gde me je ujeo komarac, ne bih znao da vam dam odgovor. Sve je počelo odjednom, bez ikakve najave. Kao i svakog jutra biciklom sam sa Gudurićkog krenuo u grad. Odjednom, video sam dvostruko. Vratio sam se kući. Počele su nesnosne glavobolje, povraćanje, tresla me je temperatura, na trenutke sam gubio svest, skočio mi je pritisak...to mi se nikada u životu nije događalo", kaže Prle.Markov dodaje da je imao sreću što se, posle lutanja po ordinacijama, obreo kod doktora Danila Mitrovića na Infektivnom odeljenju u vršačkoj bolnici."U Vršcu nemamo skener, pa su me slali za Beograd, a kod nas su mi uradili punkciju koštane srži, izuzetno bolan postupak. Konačan izveštaj sa Instituta Batut glasio je: Groznica Zapadnog Nila. Imao sam sreću što nemam niti jednu pridruženu bolest, pa je lečenje napredovalo. Primio sam preko 40 infuzija, imao sam izuzetnu pažnju mladog lekara i volju u ozdravljenje", kaže Markov.Prle, nepopravljivi optimista, kaže da svojom pričom želi da skrene pažnju svima da su jaka autosugestija i disciplina - ključ izlečenja."Takođe, apelujem na sve nadležne da povedu računa o uslovima u vršačkoj bolnici, posebno na Infektivnom odeljenju. Tamo odlično osoblje radi u neverovatno lošim uslovima", naglasio je Markov.

U Srbiji 32 osobe umrle od groznice Zapadnog Nila

U Srbiji je od virusa Zapadnog Nila umrlo 32 osobe, a zvanično je prijavljeno 238 slučajeva te bolesti, objavljeno je na sajtu Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović - Batut" u Beogradu.

Umrle osobe bile su starije od 50 godina i hronični bolesnici, a od 32 slučaja, 15 je iz Beograda.

Od ukupnog broja prijavljenih slučajeva, 197 je imalo meningitis, encefalitis ili meningoencefalitis, dok su od ukupno obolelih od groznice, 124 osobe sa teritorije Beograda.

Groznica izazvna virusom Zapadnog Nila sezonsko je oboljenje koje se javlja uglavnom leti, kada ima najviše komaraca.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track