U Nišu izgubljeno 20.000 radnih mesta
Foto: KURIR

Sajam zapošljavanja

U Nišu izgubljeno 20.000 radnih mesta

Srbija -
Među 35.000 nezaposlenih u tom gradu preovlađuju oni sa nižim stručnim kvalifikacijama

NIŠ - Gradonačelnik Zoran Perišić izjavio je danas da je u poslednjih nekoliko godina u Nišu izgubljeno oko 20.000 radnih mesta i da je svaki pomak u zapošljavanju i otvaranju novih radnih mesta dobar.

Otvarajući Sajam zapošljavanja u Nišu, Perišić je upozorio da među 35.000 nezaposlenih u tom gradu preovlađuju oni sa nižim stručnim kvalifikacijama i da Nacionalna služba zapošljavanja ima odgovoran zadatak da radi na strategiji zapošljavanja za narednih 15 i 20 godina.

Problem nezaposlenosti nastajao je još od vremena ekonomskih sankcija i nastavljali smo da školujemo kadrove bez perspektive da budu zaposleni, dodao je niški gradonačelnik.Kompanija "Džonson elektrik", koja će u svojoj fabrici koju će graditi zaposliti oko 1.500 radnika, već je obavila razgovore sa tehničkom školom o školovanju radnika koji bi našli zaposlenje u njihovom pogonu, naveo je Perišić ističući taj primer kao pozitivan. Na takav način treba da rade i drugi strani investitori, posebno oni koji su koristili subvencije države, napomenuo je Perišić. Državni sekretar Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike Dragi Vidojević rekao je novinarima da vlada radi na privlačenju stranih investicija i da je primetna međunarodna aktivnost na oživljavanju privredne aktivnosti.On je napomenuo da će se rešenjima u Zakonu o radu otkloniti "uska grla" u procesu zapošljavanja.

Kako u Srbiji postoji oko 100.000 hektara neobrađenog zemljišta, razvojem poljoprivrede mogao bi da bude u znatnoj meri rešen problem nepovoljne kvalifikacione strukture nezaposlenih angažovanjem u toj grani, naveo je Vidojević. Na Sajmu zapošljavanja učestvuje više od 20 poslodavaca koji su ponudili oko 200 radnih mesta.

Na evidenciji Nacionalne službe zapošljavanja je 35.000 onih koji traže posao, a u Nišavskom okrugu bez posla je 53.000 ljudi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track